Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Για τα ψευτοπανεπιστήμια...

Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Yves Bot, για την αναγνώριση διπλωμάτων σπουδών στη χώρα μας (οδηγία 89/48 της Κομισιόν), έγιναν αφορμή για κάποιους να ...«ανακαλύψουν την Αμερική». Δηλαδή, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η ΕΕ πιέζει για αναγνώριση των κολεγίων, που λειτουργούν στη χώρα μας, ως ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο «Ρ» εδώ και εφτά χρόνια έχει αναδείξει την κατεύθυνση της 89/48 (και των ευρωπαϊκών οδηγιών που ακολούθησαν): Αναγνώριση των ψευτοκολεγίων, αναγνώριση των υποβαθμισμένων τρίχρονων bachelor ως ισότιμων με τα ελληνικά πτυχία που αποκτώνται μετά από τετραετείς ή πενταετείς σπουδές και πλήρης κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, είναι αυτά που προωθούνται από την ΕΕ.

Για τους νεότερους ή όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση, θυμίζουμε:

  • Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΝ (και προηγουμένως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ) Αλέκος Αλαβάνος ανέκραζε το 2002: «Παρά τις πολύχρονες και συνεχείς καταγγελίες μου ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 89/48, εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών» (ΚΕΣ)! Ζητούσε, δηλαδή, ξεκάθαρα την αναγνώριση των ΚΕΣ και κολεγίων, που λειτουργούν στη χώρα μας, ως ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δυο χρόνια μετά, ο ίδιος ζητούσε να αρθεί η άδεια λειτουργίας των ΚΕΣ, εφόσον αυτό δεν αντιβαίνει στις αρχές της ΕΕ... Δηλαδή, πρώτο μέλημα του ΣΥΝ είναι να μην αντιταχθεί στους νόμους της ΕΕ, που σταθερά προωθούν την υποταγή της εκπαίδευσης στους κανόνες της αγοράς.
  • Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο για την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων, αφού όντας κυβέρνηση υιοθέτησε και αναγνώρισε εν μέρει («επαγγελματικά») αυτά τα μαγαζιά και τους τίτλους που πουλούν. Σήμερα πιέζει για την πλήρη αναγνώριση των ψευτοεκπαιδευτηρίων, λέγοντας ότι αποτελούν μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Με χέρια και με πόδια, λοιπόν, στηρίζει τα ιδιωτικά ψευτο-πανεπιστήμια.
  • Η ΝΔ, επίσης, έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο ευρωβουλευτής της Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στην Κομισιόν τροπολογία για την αναγνώριση των ΚΕΣ, ενώ η υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι αυτού του τύπου τα μαγαζιά μπορούν να αναγνωριστούν, αν παράλληλα ισχύσει κάποιου είδους έλεγχος... Η ίδια, εξάλλου, έχει πει ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας η συζήτηση για τη μείωση του χρόνου ανώτατων σπουδών στα τρία χρόνια...

Δηλαδή, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από κοινού πασχίζουν για την αναγνώριση των ψευτοπανεπιστημίων, κόντρα στην εκφρασμένη βούληση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με... άλλοθι ότι αυτό επιβάλλει η ΕΕ. Ψέμα! Δική τους είναι αυτή η πολιτική και είναι απολύτως σύμφωνη με την πολιτική της ΕΕ! Γι' αυτό και αναδεικνύεται για το λαό η ανάγκη να βγάλει συμπεράσματα και να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, με συνολική αντίθεση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση και τους φορείς της.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ