Ομως, την οικονομική και κοινωνική διάσταση του θέματος ανέδειξε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο ο Πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, με δύο άρθρα του στην εφημερίδα «Γκράνμα». «Η τραγωδία δεν είναι να θέλουμε να εξοικονομήσουμε Ενέργεια, έγραψε ο Φιντέλ, αλλά να μετατρέπουμε τα τρόφιμα σε καύσιμα... Αν αυτή η φόρμουλα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ισοδυναμεί με διεθνοποίηση της γενοκτονίας».
Η πρόταση για την παραγωγή «βιοκαυσίμων», μεταξύ των οποίων και η αιθανόλη, διατυπώθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαπενταετία. Οι υποστηρικτές της τόνιζαν ότι με τα «βιοκαύσιμα» μειώνεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο, δίνεται απάντηση στο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ο καταναλωτής ωφελείται οικονομικά, αφού το κόστος παραγωγής των «βιοκαυσίμων» μπορεί να μειωθεί, αν γίνει σε μαζική κλίμακα.
Ηδη, πετρελαϊκοί όμιλοι, αυτοκινητοβιομηχανίες και πολυεθνικές της αγροτοβιομηχανίας και των μεταλλαγμένων σπόρων έχουν επενδύσει στην παραγωγή αιθανόλης τεράστια ποσά. Παρών στην υπόθεση και - ποιος άλλος;.. - ο κ. Τζορτζ Σόρος.
«Ολες οι επιχειρήσεις μεταλλαγμένων - Mosanto, Syngenta, Dupon, Dow, Bayer, BASF - έχουν επενδύσει σε καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Κι έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με τις Cargill, Archer, Daniel Midland, Bunge που ελέγχουν το παγκόσμιο εμπόριο δημητριακών», επισημαίνει ο Ερικ Χολτ Χιμένες, συντονιστής της οργάνωσης Food First. 1
Η χρήση καλαμποκιού στις ΗΠΑ για την παραγωγή αιθανόλης ως βιοκαυσίμου, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αναμειχθεί με βενζίνη για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ξένο πετρέλαιο, έχει ήδη ωθήσει ανοδικά την τιμή του καλαμποκιού. Οσο περισσότερη γη χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια καλαμποκιού αντί άλλων αγροτικών προϊόντων, τόσο αυξάνεται η τιμή των τελευταίων. Και εφόσον το καλαμπόκι χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή, ανεβαίνει και η τιμή του κρέατος. Η προσφορά τροφίμων, με άλλα λόγια, αντί να κατευθύνεται για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού, θα κατευθύνεται για να τροφοδοτηθούν τα «πεινασμένα» αυτοκίνητα των Αμερικανών. 2
Ωστόσο, η αιθανόλη από καλαμπόκι, το είδος που παράγουν οι ΗΠΑ, δεν είναι ούτε φθηνή ούτε «πράσινη». Απαιτεί σχεδόν την ίδια ποσότητα Ενέργειας (ίσως και περισσότερη) για να παραχθεί με εκείνη που ελευθερώνει κατά την καύση της. Και οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης, κοστίζουν στους φορολογούμενους περί τα 5,5 - 7,3 δισ. δολάρια ετησίως.
Παραπομπές:
1. «Ελευθεροτυπία» 15/4/2007
2. «Economist». Τεύχος Απρίλη 2007