Επιμένει ο Σ. Τσιτουρίδης στο τζογάρισμα σε μετοχές και σύνθετα ομόλογα
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε, ο Σ. Τσιτουρίδης ενοχλήθηκε σφόδρα, όταν οι επενδύσεις σε μετοχές αποδόθηκαν με τον όρο «τζογάρισμα», ενώ δεν αποδέχτηκε ούτε τον όρο «αμαρτωλά» ομόλογα..! Αντίθετα εκθείασε τα «σύνθετα ομόλογα» ως ένα προϊόν που «χρησιμοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα» και έκανε λόγο για μια επένδυση που απλά ...«σε σχέση με άλλες επενδύσεις σταθερού επιτοκίου έχει έναν κίνδυνο επειδή μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα». Και αυτά την ώρα που δεκάδες ταμεία μετρούν χασούρες, ενώ κινδυνεύουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερες και στο μέλλον, όπως βέβαια και στην περίπτωση των μετοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο υπουργός, τα τρία τελευταία χρόνια σε σύνθετα ομόλογα - δηλαδή σε αυτά του υψηλού ρίσκου - είναι τοποθετημένα 1,260 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να συμψηφίσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του με αυτές του ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησε πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι την τριετία 2000-2003 - και μάλιστα από δειγματοληπτικό έλεγχο - τα ταμεία έχασαν 7.859.360 ευρώ. Απ' αυτά τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ προήλθαν από αγοραπωλησίες ομολόγων, τις οποίες έκανε η χρηματιστηριακή «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»! Για να φανεί έτσι περίτρανα ότι τα ταμεία χάνουν και σήμερα, όπως έχαναν και χτες, πληρώνοντας ταυτόχρονα υπέρογκες προμήθειες σε μεσάζοντες και επιτήδειους.
Ισχυρίστηκε ο υπουργός ότι η περιουσία των ταμείων αυξήθηκε από τα 21,8 δισ. ευρώ το 2003 στα 31 δισ. ευρώ το 2006 και με αυτό να αποδείξει ότι δήθεν τα ταμεία δεν έχασαν. Μόνο που οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν τελείως διαφορετικά πράγματα. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι παρά τη χασούρα στον τζόγο και τη ρεμούλα των μεσαζόντων, οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους συνεχίζουν να είναι οι μοναδικοί αιμοδότες των ταμείων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η σχετική αύξηση της περιουσίας των ταμείων γίνεται με τίμημα την καθήλωση των συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Οσο για τις απώλειες των 3,5 δισ. ευρώ την περίοδο 1999-2002 στο χρηματιστήριο, κάνει εντύπωση ότι ο υπουργός Απασχόλησης θυμήθηκε πολύ αργά το πλιάτσικο του χρηματιστηρίου. Πολύ περισσότερο, που αυτή η υπενθύμιση για την περίοδο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει την παραμικρή αξία, αφού η κυβέρνησή του συνεχίζει να θεωρεί τον τζόγο ως μία από τις κατάλληλες μορφές «αξιοποίησης» των αποθεματικών.