Οι δύο τσιγκογραφίες που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Η μεγάλη (επάνω) φέρει την επιγραφή «Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά του 1947. Οικοδόμηση - Ειρήνευση» |
Η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δηλώνει ότι πραγματοποίησε τις απαραίτητες αλλαγές στον τεχνικό σχεδιασμό του «μετρό», ώστε και οι αρχαιότητες να προστατευτούν και η εκτέλεση του έργου να προχωρήσει. Μέχρι στιγμής, έχει πραγματοποιηθεί αρχαιολογική έρευνα σε 350 σημεία, κατά μήκος της χάραξης της γραμμής του «μετρό» (9,6 χιλιόμετρα) και, ήδη, αρκετά ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύφθηκαν.
Η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων σημειώνει πως αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες σε 13 περιπτώσεις στην περιοχή: Συντριβανίου, Πανεπιστημίου, Ευκλείδη και Φλέμινγκ και αφορούν, κυρίως, σε τάφους και οικοδομικά κατάλοιπα ρωμαϊκών χρόνων. Εντοπίστηκαν αρχαιότητες σε 29 περιπτώσεις στις περιοχές: Νέου Σιδηροδρόμου, Σταθμού, Συντριβανίου, Πανεπιστημίου, Φλέμινγκ. Τα ευρήματα είναι όστρακα, πλίνθοι, σχιστόπλακες, κονιάματα, οστεολογικό υλικό και λίθοι. Στο σταθμό Συντριβανίου εντοπίστηκε τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο τμήμα της νεκρόπολης χρησιμοποιήθηκε από τα πρώιμα ελληνιστικά μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Μέρος αρχαίων ευρημάτων |
Αξίζει να σημειωθεί, ιδιαιτέρως, ότι βρέθηκαν και δύο μεταλλικά τυπογραφικά ελάσματα (χαραγμένοι τσίγκοι). Ο ένας τσίγκος φέρει την επιγραφή: «Χριστούγεννα πείνας» και ο άλλος τσίγκος «ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ του 1947. ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ - ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ».