Eurokinissi |
Μια ...«χορηγία» της ΕΕ |
Η εκδήλωση ήταν μια επιδέξια προπαγανδιστική κίνηση, με στόχο να «εγγραφεί» στη συλλογική συνείδηση το ιδεολόγημα της «σύνδεσης» επιλεγμένων μνημείων με τις ...«αξίες» της ΕΕ. Ο στόχος αυτός, ανάμεσα σ' άλλους, ομολογείται στον «περίφημο» αυτό «κατάλογο», αλλά τον έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρο ο Γ. Βουλγαράκης στην ομιλία του σημειώνοντας: «Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, διπλής γιορτής. Γιορτάζουμε την Ευρώπη και τον πολιτισμό. Αλλωστε, η έννοια της Ευρώπης είναι στενά συνυφασμένη με τον πολιτισμό». «Οπως γνωρίζετε, γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το πιο πετυχημένο εγχείρημα ενοποίησης εθνικών κρατών με την ελεύθερη βούλησή τους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Η ένωση των δημοκρατιών μας έχει ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον μπροστά της: Με τρόπο πρωτοπόρο και καινοτόμο θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων καιρών και θα σταθεί στο ύψος της πλούσιας πολιτιστικής της παράδοσης».
Και η ουσία: «Γιορτάζουμε τον Πολιτισμό γιατί με την κατάρτιση του καταλόγου της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς τοποθετούμε τον πολιτισμό στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής θεσμικής ολοκλήρωσης».
Ετσι, η Ακρόπολη, όπως και τα άλλα μνημεία του «καταλόγου», μετατρέπεται σε ιδεολογικό «όπλο» προπαγάνδισης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Αυτό ουσιαστικά είπε και ο υπουργός υπογραμμίζοντας: «Ο κατάλογος αυτός αποτελεί μία γενναία πολιτική πρωτοβουλία, η οποία αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία του πολιτισμού στην Ευρώπη, κυρίως για τη θεσμική και πολιτική της ολοκλήρωση δεδομένου ότι αποσκοπεί στην καθιέρωση της ευρωπαϊκής "ταυτότητας"».
Υπερθεματίζοντας ο Γάλλος ομόλογός του, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που δημιούργησε την ευρωπαϊκή κοινότητα, είναι εδώ όπου όλα ξεκίνησαν, όπου η κοινότητα που συνεχίζουμε να οικοδομούμε μαζί βρίσκει τις βαθύτερες ρίζες της»! Ετσι, «μάθαμε» ότι τα συγκλονιστικά και σημαντικότατα μνημεία του Ιερού Βράχου δεν είναι παρά η ...«ρίζα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης που είναι η ΕΕ!