Στις 9 Μάη, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», κατά τη διάρκεια κινητοποίησης για τις απολύσεις το Σεπτέμβρη του 2004
Eurokinissi |
Από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ στις 23/9/2004, έξω από το υπουργείο Απασχόλησης |
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ότι στις 23 Σεπτέμβρη του 2004 - μέρα κινητοποίησης των εργαζομένων στη χαρτοβιομηχανία που διαμαρτύρονταν για τις 100 περίπου απολύσεις που είχε ανακοινώσει η εργοδοσία - παρακώλυσαν τη συγκοινωνία και έκαναν κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Πειραιώς έξω από το υπουργείο Απασχόλησης! Μάλιστα, στο σχετικό κλητήριο θέσπισμα της Εισαγγελίας υπονοούνται ως «δράστες» («τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων δεν προέκυψαν») και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.
Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να δώσει χέρι βοήθειας στην εργοδοσία που δε χάνει ευκαιρία να «χτυπά» κάθε προσπάθεια οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων. Με τις πλάτες, άλλωστε, της πολιτικής του δικομματισμού και τη στήριξη της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, η πολυεθνική ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ (στην οποία ανήκει η ΣΟΦΤΕΞ) προσέφυγε το χειμώνα του 2005 στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες ενάντια στις απολύσεις και συνολικά τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις που έχουν οδηγήσει τη ΣΟΦΤΕΞ να έχει σήμερα μόλις 180 εργάτες, όταν το 1997 ήταν 2.250!
Η δικαστική δίωξη, εξάλλου, παραπέμπει ευθέως στα πρόσφατα φιρμάνια της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία σε κάθε κινητοποίηση θα στοχοποιείται κάποιος σαν υπεύθυνος και θα ενοχοποιείται όταν δε συμμορφώνεται με τα «διαδηλωσόμετρα». Καλώντας τους εργάτες να στείλουν μήνυμα ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει» σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ επισημαίνει ότι «στις 9 Μάη δικάζεται το δικαίωμα των εργαζομένων να διαδηλώνουν ενάντια στις απολύσεις, να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους».
Απαράδεκτες, προκλητικές και τρομοκρατικές χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις δίκες και τις διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών του, απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα να σταματήσει τις μεθόδους βίας και τρομοκρατίας. Σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις κοινές πρακτικές της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης και επισημαίνει:
«Οι διώξεις αυτές και οι καταδίκες, που δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία αλλά έρχονται σαν συνέχεια άλλων αντίστοιχων από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών κτλ., δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να απαρνηθούν τη συλλογική δράση μέσα από τα σωματεία τους.
Οι δίκες και οι καταδίκες ατσαλώνουν περισσότερο τους αγωνιστές και το κίνημα. Καμιά κρατική εξουσία και κανένας αντιδραστικός μηχανισμός δεν μπορεί να βάλει "στο χέρι" το ΠΑΜΕ. Κανένας δε θα μπορέσει να εμποδίσει τις ζωντανές δυνάμεις του εργατικού κινήματος στο να αξιοποιούν κάθε φορά τις μορφές πάλης που θα εξυπηρετούν στη συγκεκριμένη στιγμή το κίνημα και την εργατική τάξη».
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές, τη βία και την καταστολή ενάντια στους εργατικούς αγώνες και τα συνδικαλιστικά στελέχη που αγωνίζονται.