ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--
Μετά από πέντε χρόνια, το Τελ Αβίβ φαίνεται να ανακαλύπτει τη «σαουδαραβική πρωτοβουλία» για μια γενική ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, από την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό της, δήλωνε ότι «η σαουδαραβική πρόταση έχει πολλά θετικά σημεία και λαμβάνεται υπόψη από το Ισραήλ, που διαφωνεί με δύο πλευρές μόνο, που αφορούν στην εφαρμογή της απόφαση 194 του ΟΗΕ. Απόφαση η οποία προβλέπει το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων».
Ανάλογες διαπιστώσεις περί «σοβαρής αντιμετώπισης της σαουδαραβικής πρότασης» έγιναν και από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σχετικά δημοσιεύματα κυριάρχησαν και στον ισραηλινό Τύπο. Η σαουδαραβική πρόταση, που διατυπώθηκε το 2002, προέβλεπε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την ολική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την κατεχόμενη αραβική γη. Τότε, η ισραηλινή ηγεσία είχε απορρίψει συλλήβδην την πρόταση.
Τώρα, όμως, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο Ριάντ, όπου θα πραγματοποιηθεί, στις 28 - 29 Μάρτη, σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, με ένα από τα κύρια θέματα να είναι το Παλαιστινιακό. Το ζήτημα φαίνεται ότι κυριάρχησε και στη συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Από τη συνάντηση δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, ούτε καν κάποιο πιο αισιόδοξο μήνυμα.
Την ίδια ώρα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια τόνισε ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση. Εντούτοις, ξέσπαγαν νέα επεισόδια μεταξύ ενόπλων των «Χαμάς» και «Φατάχ», στην Μπέιτ Χανούν, της Λωρίδας της Γάζας, ενώ σε μήνυμά της η «αλ Κάιντα» εξαπέλυε δριμεία επίθεση κατά της «Χαμάς», «επειδή αποδέχεται την κυβερνητική συνεργασία υποτασσόμενη στις ισραηλινές απαιτήσεις».