Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Οχι» στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Καμπάνια αλληλεγγύης στον κομμουνιστή ηγέτη Κ. Λοζάνο και άλλα στελέχη που απειλούνται από το αντιδραστικό καθεστώς

Εντονες αντιδράσεις έχουν ξεσηκώσει οι πρόσφατες επανειλημμένες δηλώσεις του αντιδραστικού Προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, με τις οποίες χαρακτηρίζει στελέχη του λαϊκού κινήματος και της Αριστεράς «αντάρτες τρομοκράτες με πολιτικά». Το Κολομβιάνικο ΚΚ κατήγγειλε την επίθεση Ουρίμπε στα στελέχη του λαϊκού κινήματος της χώρας και τις απειλές κατά της ζωής τους και κάλεσε σε διεθνή αλληλεγγύη, πράγμα που ήδη γίνεται με τη συμμετοχή εκατοντάδων οργανώσεων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν εναντίον του Κάρλος Λοζάνο, μέλους του Πολιτικού Γραφείου του Κολομβιάνικου ΚΚ και διευθυντή της εφημερίδας του κόμματος, «VOZ», και πολλών στελεχών του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου (της συμμαχίας της Αριστεράς όπου συμμετέχουν και οι κομμουνιστές), του προέδρου του, Κάρλος Γκαβίρια, του βουλευτή Γ. Μπόρχα και άλλων. Ερχονται σε μια περίοδο που ο Ουρίμπε είναι στριμωγμένος από το «σκάνδαλο» που εμπλέκει πολιτικούς του περιβάλλοντός του (και φυσικά και τον ίδιο) με τη δράση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου και των ναρκεμπόρων, ενώ περιμένει να υποδεχτεί το μεγάλο αφεντικό του, τον Μπους.

Ετσι, προσπαθώντας να βγει στην αντεπίθεση, κατονόμασε τον Λοζάνο ως «συνένοχο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC)», του αντάρτικου που εδώ και σχεδόν 45 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική καταστολή και τον ιμπεριαλισμό. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος κομμουνιστής ηγέτης πάντα προσπαθούσε να συμβάλει στην πολιτική λύση του εμφυλίου στην Κολομβία (ήταν στο παρελθόν μέλος της Ομάδας Διευκόλυνσης για τις διαπραγματεύσεις με το αντάρτικο) και τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιούνταν για τη δυνατότητα μιας ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων. Ο Λοζάνο στις σελίδες του τελευταίου φύλλου της «VOZ» εξηγεί ότι η ένοπλη πάλη που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60 ήταν η απάντηση στην κρατική τρομοκρατία και μετέπειτα στους δεξιούς παραστρατιωτικούς που και σήμερα αποτελούν προέκταση του κράτους και τάσσεται κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Το κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιστές της Κολομβίας δυναμώνει, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται στο Μεξικό εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε αυτό τον βασανισμένο λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ