ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--
Επί «ποδός πολέμου» οι λαοί της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, της Κολομβίας, της Γουατεμάλας και του Μεξικού, των πέντε σταθμών της περιοδείας του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους στη Λατινική Αμερική, που ξεκινά αύριο, ώστε να παραδώσουν το μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η πολιτική που κομίζει είναι απορριπτέοι.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Βραζιλία και περισσότερες από 60 οργανώσεις έχουν συντονιστεί ώστε να διαδηλώσουν ενάντια στην επίσκεψη Μπους. Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρόεδρο της χώρας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα θα είναι η παραγωγή αιθανόλης και από βιομάζα.
Επόμενος σταθμός η Ουρουγουάη, όπου το στέλεχος του ΚΚ Ουρουγουάης και υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης Μαρίνα Αρισμέντι χαρακτηρίζει τον Μπους «τον πιο αποτρόπαιο και δολοφονικό υπέρμαχο του πολέμου στον κόσμο».
Στην Κολομβία, που οι διαδηλώσεις αναμένονται καθολικές και μαζικότατες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη δρακόντεια, στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι το νέο «Σχέδιο Κολομβίας». Πολιτικά οι επισκέψεις σε Γουατεμάλα και Μεξικό αναμένεται να έχουν λιγότερες αντιπαραθέσεις, αλλά οι διαδηλώσεις ειδικά στη Γουατεμάλα άρχισαν ήδη και θα κορυφωθούν το Σάββατο με την άφιξη Μπους.
Στο μεταξύ, «σκάνδαλο» χαρακτήρισε τη φτώχεια που μαστίζει τη Λατινική Αμερική ο πρόεδρος Μπους, δύο ημέρες πριν την έναρξη της περιοδείας του στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ισπανοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ανακοινώνοντας παράλληλα οικονομική «βοήθεια» για τη στήριξη εκπαιδευτικών, υγειονομικών και οικιστικών προγραμμάτων, εννοείται υπό όρους... όπως για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, είτε στις χώρες τους είτε στις ΗΠΑ, και για προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και στέγασης μέσω ειδικών στρατιωτικών ομάδων!