Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Δύναμη στο ταξικό τους σωματείο

Καθήκον η συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, την 1η Απρίλη, και στις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν

Από παρέμβαση για τις απολύσεις σε κατάστημα των «Λιντλ»
Από παρέμβαση για τις απολύσεις σε κατάστημα των «Λιντλ»
Η 24ωρη και 7ήμερη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, οι πλήρως απελευθερωμένες εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος των εμποροϋπαλλήλων είναι οι στόχοι του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, που οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν να κάνουν πράξη. Οι χώροι δουλιάς στο εμπόριο έχουν μετατραπεί σε εργασιακά γκέτο, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί με ωράρια - λάστιχο και υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας. Σε δύο τέτοιους χώρους αναφέρεται το σημερινό ρεπορτάζ του «Ρ».

Το μέγεθος της επίθεσης είναι τέτοιο, που απαιτεί συντονισμένη απάντηση, προϋπόθεση της οποίας είναι η ύπαρξη γερών, μαζικών σωματείων, προσανατολισμένων στον ταξικό αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την 1η Απρίλη, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πλατεία Ομόνοιας) και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης που θα ακολουθήσουν, είναι καθήκον για κάθε εργαζόμενο.

Οι εμποροϋπάλληλοι απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών υπηρετών του, απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που παζαρεύουν στα τραπέζια του «διαλόγου» πόσες ακόμα κατακτήσεις θα χάσουν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν άλλο δρόμο από τη μαζικοποίηση του σωματείου τους, από τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, το συντονισμό τους συνολικά με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που απαντά στο σύνολο των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Τα προηγούμενα χρόνια από τις τελευταίες αρχαιρεσίες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έδωσε μάχες ενάντια σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα μέσα στους χώρους δουλιάς. Ορισμένα μόνο παραδείγματα είναι ενδεικτικά της δράσης του Συλλόγου: Στα «Λιντλ», ύστερα από παρεμβάσεις του Σωματείου επαναπροσλήφθηκε εργαζόμενη. Στα «Ατλάντικ», αποφεύχθηκε δυσμενής μετάθεση, όπως και στα «Αλιμέντα Νόβα», όπου επίσης, με στάσεις εργασίας, κερδήθηκαν και αναδρομικά για το 2004 και 2005. Στο «Σύκαρη», οι εργαζόμενοι πήραν δεδουλευμένα και αναδρομικά, ενώ στα σούπερ μάρκετ «Δούκας» αποτράπηκε τρομοκρατική απόλυση.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, ο Σύλλογος έκανε βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, με το στήσιμο παραρτημάτων του σωματείου, με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών στους χώρους δουλιάς, με την εγγραφή νέων μελών στο σωματείο. Οργάνωσε κινητοποιήσεις ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, συμμετείχε και συμμετέχει αποφασιστικά στους αγώνες των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, είναι φανερό ότι οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα ουσίας, πρώτη προτεραιότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου, για την υπεράσπιση του δίκιου τους και των πραγματικών τους συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ