Σάββατο 17 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αμερικανοβρετανοί πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις έρευνες που διεξάγονται για τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης σε βάρος λεωφορείων που μετέφεραν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και τις ένοπλες ομάδες που τάσσονται κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Αυτό ανακοίνωναν χτες Ιρανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει ήδη 65 συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με τη σουνιτική οργάνωση «Τζουντολάχ», που ανέλαβε την ευθύνη και την οποία οι αρχές της Τεχεράνης κατηγορούν ότι συνδέεται με την «αλ Κάιντα» και ότι έχει, πολλάκις, χρησιμοποιηθεί από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι θα παρουσιάσουν, στο άμεσο μέλλον, περισσότερα στοιχεία. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στο Ζαχεντάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν Μπαλουχιστάν, και στοίχισε τη ζωή σε 10 άτομα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις της προς το Ιράν. Το υπουργείο Οικονομικών κατέταξε 3 ακόμη ιρανικές εταιρείες στη λίστα των επιχειρήσεων που απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ «επειδή μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής». Ο λόγος είναι ότι στις επιχειρήσεις μέτοχος είναι και ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείεται να επιδιώξει επιπλέον κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας». Εντούτοις, συμπλήρωνε με άλλες δηλώσεις ο υπουργός Αμυνας, «η Ουάσιγκτον δεν ψάχνει αφορμή για να επιτεθεί στο Ιράν».

  • Αργά το βράδυ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι στην ίδια περιοχή της πόλης Ζαχεντάν, όπου έγιναν οι προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις, σημειώθηκε έκρηξη από βόμβα χωρίς να προσδιορίζονται άλλες λεπτομέρειες για θύματα ή κάποια ανάληψη ευθύνης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ