Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε μέτρα για τη βιοτεχνία

Μέτρα στήριξης του κλάδου ζητά το Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, που πραγματοποίησε τη γενική του συνέλευση στις 28 του Γενάρη. Στο ψήφισμα της συνέλευσης, τονίζεται ότι η διέξοδος στα προβλήματα των ΕΒΕ είναι μια πολιτική που θα τους στηρίζει και δε θα λέει «ναι» στις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, ζητείται: Δημιουργία Βιοτεχνικών Πάρκων με χρηματοδότηση από κράτος και Επιμελητήρια, χορήγηση αδειών σε όλες τις υπάρχουσες βιοτεχνίες, απόσυρση του ΠΔ 258/05 που κατεδαφίζει το ασφαλιστικό σύστημα, αφορολόγητο όριο στα 15 χιλ. ευρώ και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αλλά και ένταξη του μαθήματος της υποδηματοποιίας στα τεχνικά Λύκεια και αποκλειστικά δημόσια Παιδεία με αύξηση κονδυλίων και προσαρμογή στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες.

Η γενική συνέλευση διαπιστώνει ότι, πέντε χρόνια μετά την είσοδο στη ζώνη του ευρώ, μισθοί και συντάξεις έχουν καθηλωθεί, οι τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης (όχι στα παπούτσια) έχουν εκτιναχτεί και η καταναλωτική δυνατότητα των λαϊκών στρωμάτων έχει μειωθεί δραματικά. «Η ένταξή μας στην ΕΕ, η παντελής απουσία ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της εγχώριας παραγωγής για όλα αυτά τα χρόνια και η παγκοσμιοποίηση οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη άνοδο των εισαγωγών και την άλωση της αγοράς από ξένα και αμφίβολης ποιότητας προϊόντα».

Σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα, σημειώνεται ότι οι «υποσχέσεις για βιοτεχνικά πάρκα παρέμειναν υποσχέσεις, φορολογικές επιδρομές διαδέχονταν η μία την άλλη (αντικειμενικά κριτήρια, συνάφειες, περαιώσεις) και τώρα επανέλεγχος των ελεγχθέντων. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, πολλοί συνάδελφοι δεν άντεξαν και οδηγηθήκαμε σήμερα, από τις 2.600 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις το 1984, να υπάρχουν σήμερα μόλις 450-500 πανελλαδικά. Ακόμη, αρκετές βιοτεχνίες δεν έχουν άδεια λειτουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ