Σάββατο 10 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μουσείο Μπενάκη: Βαλεντίνη Τσελίκα «Οδηγός Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη». (Ερευνα και καταγραφή των συνεχώς εμπλουτιζόμενων με νέα, ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, που στεγάζονται στο παράρτημά του στην Κηφισιά - οικία Πηνελόπης Δέλτα. Τον πρόλογο υπογράφει ο διευθυντής του Μουσείου, Αγγελος Δεληβοριάς, στη μακρόχρονη θητεία του οποίου πλουτίστηκαν τα μέγιστα όλες οι συλλογές, αλλά και το επιστημονικό έργο του μουσείου, σε όλους τους τομείς του).

- Ζήτρος: Πλούταρχος «Παράλληλοι Βίοι: Δημήτριος Αντώνιος» (εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια Σταύρος Γκιρκένης - Μαρία Τσιάκαλου. Ο τόμος περιλαμβάνει δύο σπουδαίες βιογραφίες του Βοιωτού ιστορικού. Για τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, ιδρυτή της μακεδονικής δυναστείας των Αντιγονιδών και τον Αντώνιο, ο οποίος ηττήθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο, στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.). Αριστοτέλης «Πολιτικά Ι, ΙΙ» (εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια Δημητρίου Ι. Παπαδή, πρόλογος Ευάγ. Βενιζέλου. Τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη, αποτελούν πολιτικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής σκέψης και γραμματείας).

- Χατζηνικολή: Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Θέατρο» (τόμοι 1, 2. Ο 1ος τόμος, σε μετάφραση Τερέζας Σ. Παναγιώτου περιλαμβάνει τα έργα: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», «Η μικρή γοργόνα» και «Διάλογος στο βάλτο». Ο 2ος τόμος, σε μετάφραση Ιωάννας Δ. Χατζηνικολή περιλαμβάνει τα έργα «Ηλέκτρα», «Η πτώση των προσωπείων», «Το μυστήριο της Αλκηστης» και «Ποιος δεν έχει τον μινώταυρό του;». Η κορυφαία Γαλλίδα πεζογράφος αντλεί τα θεατρικά, όπως και τα πεζογραφικά της έργα, κυρίως από την αρχαία και νεότερη ιστορία, αρχαίους και μεσαιωνικούς μύθους. Μόνο το έργο της «Η μικρή γοργόνα» είναι μια ποιητική παραλλαγή του ομώνυμου μύθου του παραμυθά Αντερσεν).

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα. Κριστιάν ντε Μοντλιμπέρ «Η πολιτική κυριαρχία» (μετάφραση Κική Καψαμπέλη. Κοινωνιολογική μελέτη για την επιβολή που ασκεί η εξουσιαστική πολιτική).

- ΚΨΜ: Πολ Λαφάργκ «Η οικονομική λειτουργία του χρηματιστηρίου (συμβολή στη θεωρία της αξίας)» και «Τα αμερικανικά τραστ (η οικονομική, κοινωνική και πολιτική δράση τους)» (μετάφραση - εισαγωγή Ελένη Αστερίου. Δύο ανέκδοτα στην Ελλάδα έργα του Λαφάργκ, γαμπρού του Μαρξ, που επιβεβαιώνουν τη μαρξική ανάλυση για το νόμο της αξίας. Το πρώτο εκδόθηκε στη Γαλλία το 1897 και το δεύτερο το 1903).

- Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς και εκδόσεις «Παπαζήση»: Μαίρη Λαυρεντιάδου «Να φεύγεις και να ριζώνεις (Η εγκατάσταση των Ελλήνων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ενωση στη Θράκη και στην Αθήνα)» (έρευνα - μελέτη).

- Καστανιώτης: Γιάννης Καλαντζόπουλος «Γιαννάκης, το παιδί - θαύμα» (αυτοβιογραφικό και ετερογραφικό μυθιστόρημα, του γνωστού ηθοποιού - σκηνοθέτη, από τα παιδικά βιώματά του από τον ελληνικό κινηματογράφο). Αλέξης Σταμάτης «Αμερικάνικη φούγκα» (μυθιστόρημα που αποκαλύπτει τα δύο πρόσωπα της Αμερικής και τον αγώνα του σημερινού ανθρώπου να ανακαλύψει το νόημα της ύπαρξής του). Κωστής Παπαγιώργης «Κέντρο δηλητηριάσεων» (συλλογή άρθρων). Γιώργος Μαρκόπουλος «Εντός και εκτός έδρας (το ποδόσφαιρο στην ελληνική ποίηση)» (μελέτη για τις επιδράσεις και την παρουσία του ποδοσφαίρου στην ποίησή μας, από τη γενιά του '30 μέχρι σήμερα). Ελσα Μοράντε «Αμαρτίες» (διηγήματα, συλλογική μετάφραση). Γκαμάλ Γιτάνι «Πυραμίδες» (μετάφραση Ελένη Καπετανάκη - Αγγελική Σιγούρου, μυθιστόρημα).

- «Αγρα»: Ανδρέας Αποστολίδης «Αρχαιοκαπηλία και εμπόριο αρχαιοτήτων (μουσεία, έμποροι τέχνης, οίκοι δημοπρασιών, ιδιωτικές συλλογές)» (σημαντική έρευνα για τα διεθνή αρχαιοκαπηλικά κυκλώματα). Μίνος Δούνιας «Θα νικήσουμε αλλά υπέρ τη νίκην δόξα (Το «Σαράντα» μέσα από τις επιστολές των πολεμιστών και των αμάχων)» (συλλογή επιστολών στρατιωτών από το μέτωπο και συγγενών τους. Εισαγωγή - επιμέλεια Κυριάκος Ντελόπουλος). Αντόνιο Ταμπούκι - Μεκέλε Ταμπούκι «Είκοσι φωτογράμματα για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και έντεκα νυχτερινές φωτογραφίες» (μετάφραση Ανταίος Χρυσοστομίδης. Κείμενα του γνωστού Ιταλού συγγραφέα και φωτογραφίες του γιου του για τον διάσημο Ισπανό σκηνοθέτη και το έργο του). Τζέιμς Ελρόι «Οι χίλικερς (επίλογος με αφορμή την ταινία «Η μαύρη ντάλια» του Brian de Palma» (μετάφραση Ελένη Καπετανάκη, μυθιστόρημα). Εϊντριαν ντ' Αζέ «Ο πάπυρος Ω» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου, μυθιστόρημα). Τζέισον Γκούντζουιν «Το σαράι της Βαλιδέ» (μετάφραση Μαρία Παππά, μυθιστόρημα). Ρόμπερτ Λερ «Το σκακιστικό αυτόματο» (μετάφραση Ιάκωβος Κοπερτί, μυθιστόρημα). Χριστόδουλος (Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος) «Πέρα από το σύνορο» (ποικίλα κείμενα).

- «(δε)κατά» (περιοδικό ποικίλης ύλης. Τεύχος 7).

- «Μονόπολη» (περιοδικό, ποικίλης πολιτιστικής ύλης. Τεύχος 60).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ