Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Βαρύγδουπες επαναλήψεις για παλιούς σχεδιασμούς

Το θεμέλιο λίθο στο Περιστέρι έβαλε ο υπουργός Υγείας, για ένα Κέντρο που είχε μπει στο πρόγραμμα από το 2001!

Αποδεκατισμένα στέκουν τα περιφερειακά ιατρεία του «Αγία Ολγα» στο Περιστέρι, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1986...
Αποδεκατισμένα στέκουν τα περιφερειακά ιατρεία του «Αγία Ολγα» στο Περιστέρι, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1986...
Βαρύγδουπες, χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και τη «μαγική εικόνα» της δημιουργίας υγειονομικού παραδείσου στις γειτονιές με τη θεμελίωση ενός Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Αστικού Τύπου στο Περιστέρι, επιχείρησε να δώσει χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το μόνο που υπήρχε, βέβαια, από την «κοσμογονία» που θα αλλάξει το χάρτη της ΠΦΥ στη χώρα ήταν μια ...τρύπα στο έδαφος. «Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο, ξεχωριστής σημασίας», είπε ο υπουργός. «Τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα για τη χώρα μας, και σταδιακά θα διαμορφώσουν ένα ευρύ, πανεθνικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών», συνέχισε και αναφέρθηκε στη λειτουργία των ΚΥ Αστικού Τύπου του Βύρωνα και των Καλυβίων.

Πρόκειται για επανάληψη των ίδιων υποσχέσεων και των εξαγγελιών, που έχουν κάνει κατά καιρούς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ. Τον Ιούνη του 2001, ο τότε υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγεία - Πρόνοια (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), ανακοίνωσε τη δημιουργία 10 - 13 ΚΥ Αστικού Τύπου (5 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη και τρία στην υπόλοιπη Ελλάδα). Από τότε και έως σήμερα απ' τα 200 ΚΥ Αστικού Τύπου που είχαν σχεδιαστεί βάσει των τότε αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λειτούργησαν μόλις δύο, του Βύρωνα που λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και επισκέπτες γιατρούς από το «Ιπποκράτειο» και το ΚΥ των Καλυβίων που λειτουργεί με επικουρικό προσωπικό και αποσπασμένους.

Εγκατάλειψη της ΠΦΥ

Ετσι, το κύριο βάρος της ΠΦΥ φέρουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου και τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων.

Μάλιστα, την ίδια ώρα, λίγα οικοδομικά τετράγωνα δίπλα από το οικόπεδο όπου γινόταν η θεμελίωση, τα περιφερειακά εξωτερικά ιατρεία του λεγόμενου ΕΣΥ της περιοχής, που ανήκουν λειτουργικά στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού. Τα εξωτερικά ιατρεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1986, διαθέτοντας όλες τις βασικές ιατρικές ειδικότητες (παθολόγος, χειρούργος, γυναικολόγος, παιδίατρος, οδοντίατρος, ορθοπεδικός, ωτορινολαρυγγολόγος), αλλά και ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο λαό της περιοχής. Και ενώ οι ανάγκες των κατοίκων αυξάνονται, τα ιατρεία αποψιλώνονται από προσωπικό. Πλέον, τα ιατρεία δεν έχουν μόνιμους γιατρούς, αλλά δυο φορές τη βδομάδα παθολόγο και παιδίατρο και μια φορά τη βδομάδα γυναικολόγο και ορθοπεδικό από το «Αγία Ολγα», ενώ το ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο δουλεύουν μόλις 2 μέρες το μήνα!

Παράλληλα με αυτήν την εγκατάλειψη, πληθαίνουν οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που κερδοσκοπεί στο χώρο της Υγείας στην περιοχή. Κατά τα άλλα, ο υπουργός στη θεμελίωση είπε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος Υγείας είναι έξω από κάθε διαπραγμάτευση και αποτελεί στρατηγική εθνική προτεραιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ