Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το θέατρο στον κινηματογράφο

Το θέατρο στον κινηματογράφο είτε σαν κινηματογραφική μεταφορά είτε σαν έμπνευση είτε ακόμη και σαν κινηματογράφηση θεατρικής παράστασης είναι το θέμα των προβολών που οργανώνει το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης Τρίπολης, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Τρίπολης.

Οι προβολές ξεκίνησαν χθες με τις ταινίες «Εναστρος Θόλος» του Κώστα Αριστόπουλου και «Νεκροταφείο αυτοκινήτων» του Φερνάντο Αρραμπάλ. Αύριο, στις 8 μμ θα προβληθεί η ταινία «1789, Γαλλική Επανάσταση». Πρόκειται για την κινηματογράφηση της ομώνυμης παράστασης του γαλλικού «Θεάτρου του Ηλιου» σε μια παλιά πυριτιδαποθήκη στη Βενσέν. Η παράσταση έγινε διάσημη λόγω των ανατροπών που έγιναν στη σκηνική παρουσία, με το κοινό να παρακολουθεί όρθιο στη μέση του χώρου και τη δράση να εκτυλίσσεται γύρω του. Στην αναπαράσταση της πτώσης της Βαστίλλης το κοινό ενωνόταν με τους ηθοποιούς σε μια μεγάλη λαϊκή γιορτή. Η θεατρική ομάδα σχηματίστηκε το 1964 από την Αριάν Μνουσκίν και λειτουργούσε σαν εργατικός συνεταιρισμός όπου όλα τα μέλη του θιάσου είχαν ισότιμο λόγο.

Στις 11/8, στις 8 μμ, θα προβληθεί η ταινία «Ο θείος Βάνια» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Πρόκειται για μια εξαίσια μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τσέχοφ, από έναν πολύ καλό σκηνοθέτη, ο οποίος εκμεταλλεύεται δραματουργικά κάθε χειρονομία και έκφραση των ηθοποιών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ