Σάββατο 20 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γ΄ ΚΠΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτεραιότητα η «επιχειρηματικότητα»

Στα «υπέρ», για την κυβέρνηση, η αύξηση της αξίας γης από τα αρχαιολογικά έργα

Eurokinissi

Στα «υπέρ», για την κυβέρνηση, η αύξηση της αξίας γης από τα αρχαιολογικά έργα
Την προσήλωσή της στην «πολιτιστική» ...επιχειρηματικότητα υπογράμμισε πάλι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ στη χτεσινή ημερίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πολιτισμός», με θέμα «Το ΥΠΠΟ στο Γ΄ ΚΠΣ - Προοπτικές της νέας προγραμματικής περιόδου».

Ο Γ. Βουλγαράκης, ενώ δεν είπε λέξη για το αν η κυβέρνηση θα «ξεκολλήσει» το ποσοστό του πολιτισμού στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από τη μισή μονάδα, «έπλεξε» το «εγκώμιο» στα ΚΠΣ: «Αποτελούν τα αποτελεσματικότερα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει» η ΕΕ «ως σύνολο, και ειδικότερα η χώρα μας (...) Ιδιαίτερα για τον Πολιτισμό, που επί δεκαετίες υπέστη τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης», τα ΚΠΣ «αποτέλεσαν εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα και αδυναμίες του παρελθόντος».

Μέσα από διάφορα προγράμματα του ΚΠΣ αθροίζονται 640 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, ενώ, για την περίοδο 2007-2013, η «εξασφαλισμένη» χρηματοδότηση προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Αλλά, όπως είπε ο υπουργός, το θέμα είναι «η πολιτική κατεύθυνση που επιβάλλει την τόσο υψηλή χρηματοδότηση στον τομέα του πολιτισμού σήμερα». «Η πολιτική αυτή κατεύθυνση σηματοδοτεί την αξία και σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον πολιτισμό. Αξία κοινωνική, ιδεολογική, ηθική, αλλά και οικονομική». Δηλαδή (οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Ο πολιτισμός αποτελεί σήμερα έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας (...) Τα μνημεία και μουσεία της χώρας αποτελούν πόλους, γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, προσδίδοντας υπεραξία στην περιοχή όπου βρίσκονται. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελούν απλές υπαγορεύσεις», αλλά ένα πλαίσιο, όπου μπορεί «να διαμορφωθεί μια οικονομία νέου τύπου (...)».

«Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί για την Ελλάδα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς μέσα και γύρω από αυτήν δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη», είπε ο υπουργός και σ' αυτό το πλαίσιο ενέταξε «ενδεικτικά» τα εξής: Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, μουσεία, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Μουσείο και αρχαιολογικός χώρος Δελφών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βεργίνα, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κ.ά. «Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, μετά την παράδοσή τους σε χρήση, έχει διαπιστωθεί αλματώδης αύξηση της επισκεψιμότητας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υπηρεσιών άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με αυτές τις πολιτιστικές υποδομές». Αυτή είναι, λοιπόν, η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών έργων: Η «τουριστική βιομηχανία». «Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα έργα που θα παραδοθούν σε χρήση με την ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ», διαβεβαίωσε ο υπουργός, παραθέτοντας συγκεκριμένα «πακέτα»: «Πολιτιστική Εγνατία» και «Πολιτιστική Ιόνια οδός».

Ο γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τις χρηματοδοτήσεις ανά τομέα και «χάιδεψε» τα αυτιά των εργαζομένων στο υπουργείο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι οποίοι φέρουν αποκλειστικά το βάρος αυτής της προσπάθειας. Τόνισε ότι «η μέθοδος της αυτεπιστασίας για την εκτέλεση των αρχαιολογικών έργων αποτελεί πλέον μία καλά οργανωμένη μέθοδο, δοκιμασμένη στην πράξη, με πολύ καλά αποτελέσματα» και «θα πρέπει να αποτελέσει το κύριο μέσο για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο». Αυτά σε επίπεδο διακηρύξεων, διότι οι αρχαιολόγοι κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι πως δε θα «εισβάλουν» εργολάβοι στο έργο τους. Αλλωστε, και ο γενικός μίλησε για «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για την αξιοποίηση του πολιτιστικού προϊόντος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ