Η πολιτική και συνδικαλιστική συναίνεση για την παραπέρα εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ και του λαού και τα παζάρια της συμβιβασμένης πλειοψηφίας για τη νόθευση της διαδικασίας ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το 31ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 του Γενάρη. Τη «σούπα» χάλασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτη.
Στην ομιλία του ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν και προωθούν την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, ενώ και ο ΣΥΝ στηρίζει τις λεγόμενες ελευθερίες του κεφαλαίου. Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι η διαρκής συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ενώ τα λαϊκά στρώματα βλέπουν τα τιμολόγια να αυξάνονται συνεχώς. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τόνισε, προϋποθέτει την απαλλαγή του ενεργειακού σχεδιασμού από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ προτείνει έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί μηχανισμό της λαϊκής οικονομίας και θα κατοχυρώνει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, υπεραμύνθηκαν της αντεργατικής πολιτικής της «απελευθέρωσης», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, διαπίστωσε τα προβλήματα των εργαζομένων χωρίς να αναδείξει τα αίτια. Σε ανοιχτά παζάρια για τη νόθευση του συνεδρίου με αντιπροσώπους που είχαν διπλοψηφίσει επιδόθηκαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Σχετικά με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο Συνέδριο η «Αγωνιστική Συνεργασία» διατήρησε τις δυνάμεις καταλαμβάνοντας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας τρεις έδρες (όσες είχε και στο προηγούμενο), η ΠΑΣΚΕ πήρε 12 (από 14 το 2004), τα δύο ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ 14 (από 13 το 2004) και η ΣΑΔ (ΣΥΝ) δύο (από μία το 2004).