Προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι να μεταφέρει τη συζήτηση για το θέμα της οδού Λήδρας στη διαδικασία που συμφωνήθηκε στις 8 Ιούλη για το Κυπριακό.
Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η διαδικασία σε παρόμοια θέματα ήταν πάντα η συζήτηση μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ με τον τουρκικό στρατό κατοχής. Αναφορικά με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αυτό που έγινε από τουρκοκυπριακής πλευράς «ήταν μόνο η κατεδάφιση ορισμένων σκαλοπατιών».
Αυτό, είπε, δε σημαίνει άνοιγμα της οδού Λήδρας και επανέλαβε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τη διάνοιξη της οδού υπό συνθήκες ασφαλείας.
Στο μεταξύ, σαν «ένα πρώτο θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, την κατεδάφιση από την τουρκική πλευρά της γέφυρας στην οδό Λήδρας. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να συζητηθούν, μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Επισήμανε ότι τα ζητήματα αυτά αφορούν και τους στρατιωτικούς και γι' αυτό, πρόσθεσε, η συζήτηση στα συγκεκριμένα ζητήματα πρέπει να γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους. Ο κ. Μόλερ διαβεβαίωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη είναι στη διάθεση των δύο πλευρών στην Κύπρο για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν στη διάνοιξη της οδού Λήδρας».
Πάντως, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε τις προϋποθέσεις (σ.σ. απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων, αποναρκοθέτηση, απομάκρυνση συμβόλων του παράνομου κατοχικού καθεστώτος και επισκευή κτιρίων στην περιοχή), που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, στη Λευκωσία. Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζά, δήλωσε ότι «οι προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά για άνοιγμα της οδού Λήδρας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τουρκοκυπριακή πλευρά». Ο κ. Ερτσακιτζά ανέφερε πως «εκείνο που τώρα αναμένεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η κατεδάφιση του τοίχου στην οδό Λήδρας».