Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προς «απελευθέρωση» των αγορών ενέργειας

Σκληρότερα μέτρα προς την κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας και έμμεση διαφοροποίηση της ενεργειακής σχέσης της ΕΕ με τη Ρωσία σηματοδοτούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για την Ενέργεια και το Περιβάλλον, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, και τους επιτρόπους Περιβάλλοντος, Στ. Δήμα, και Ενέργειας, Α. Πίμπαλγκς, σε συνδυασμό με την έκθεση για τον ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας που ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος, Ν. Κρόες.

Η Κομισιόν έμπλεξε το θέμα της «απελευθέρωσης» των αγορών με την υπερθέρμανση του πλανήτη, την ενίσχυση του ανταγωνισμού με την ανάγκη ενίσχυσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τη Ρωσία με τις κατευθύνσεις για εναλλακτικές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρότασή της για την εφαρμογή μιας ακόμη πιο αντιδραστικής και αντιλαϊκής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα.

Ειδικά στο θέμα των εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, είναι γνωστή η σχετική τοποθέτηση των ΗΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες, που είχε ως στόχο τη Ρωσία, με την οποία ένα χρόνο πριν η ΕΕ προωθούσε την ενίσχυση των ενεργειακών δεσμών. Χτες έγιναν αναφορές στην εναλλακτικότητα των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η εξωτερική εξάρτησή της σήμερα φτάνει το 50% και αναμένεται να αυξηθεί σε 65% μέχρι το 2030. Οσον αφορά στην Ελλάδα, είναι επίσης προφανές ότι το δικομματικό «όραμα» του «ενεργειακού κόμβου» είναι ένας δρόμος σπαρμένος με «αγκάθια».

Η Κομισιόν θα ασκήσει - λέει - τις εξουσίες της για την καταπολέμηση των συμπράξεων, τον έλεγχο των συγκεντρώσεων και τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, ώστε να αντιμετωπίσει τα «υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης των αγορών» που οδηγούν «σε ανεπαρκείς επενδύσεις σε υποδομή», καθώς και «το ενδεχόμενο συμπαιγνίας κατεστημένων φορέων για τον καταμερισμό των αγορών». Απλούστερα, θεωρεί ότι τα πρώην κρατικά «μονοπώλια» (τύπου ...ΔΕΗ) εμποδίζουν την είσοδο περισσότερων παικτών στο «παιχνίδι», ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κύκλος για συμπράξεις και συγκέντρωση.

Συμβιβασμός στη διαμάχη Ρωσίας - Λευκορωσίας

Την κατάργηση των κομίστρων για τη διέλευση του ρωσικού πετρελαίου από το έδαφός της, που είχε επιβάλει από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Λευκορωσίας, απόφαση που ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία» και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν και άλλες συνομιλίες. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Λουκασένκο, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ