Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας επέβαλε από την 1η τουΓενάρη του 2007 έναν νέο δασμό, αυτή τη φορά για το ρωσικό πετρέλαιο που διέρχεται, μέσω λευκορωσικού αγωγού, από το έδαφος της χώρας. Ετσι, στο εξής για κάθε τόνο ρωσικού πετρελαίου, οι ρωσικές εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 45 δολαρίων. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η διέλευση γινόταν δωρεάν. Αυτή ήταν η απάντηση της Λευκορωσίας στην απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει από την 1η του Γενάρη δασμούς στο πετρέλαιο που εξάγεται στη Λευκορωσία, όχι μόνο για τις ανάγκες της χώρας, αλλά και για την παραγωγή διαφόρων παραγώγων πετρελαίου, που στη συνέχεια η Λευκορωσία πουλά στο εξωτερικό.
Σε γενικές γραμμές η ουσία της νέας αντιπαράθεσης έχει ως εξής: Η ρωσική κυβέρνηση θεώρησε πως προκαλείται ζημιά στα ρωσικά συμφέροντα από την επεξεργασία του ρωσικού πετρελαίου στα λευκορωσικά διυλιστήρια, που στη συνέχεια προωθείται σε αγορές του εξωτερικού. Απαίτησε, λοιπόν, από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας να μοιραστεί τα κέρδη από την επεξεργασία στα διυλιστήρια της Λευκορωσίας του ρωσικού πετρελαίου, που προωθείται στο εξωτερικό. Από τη μεριά της η Λευκορωσία δεν είχε αντίρρηση να υπάρξει ισόποση μοιρασιά αυτών των κερδών, όμως το Κρεμλίνο απαίτησε τη «μερίδα του λέοντος» και συγκεκριμένα το 85% των κερδών, κάτι που απέρριψε το Μινσκ. Στη συνέχεια η Ρωσία επέβαλε τέτοιους δασμούς που διπλασίασαν τις τιμές του πετρελαίου που εισάγεται στη Λευκορωσία.
Για τη νέα «κόντρα» με τη Ρωσία μίλησε σε κυβερνητική σύσκεψη ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Εμείς κάναμε ό,τι μας ζήτησαν. Ηρθε η ώρα να απαιτήσουμε κι εμείς αυτά που μας υποσχέθηκαν. Εάν κάτι τέτοιο δε γίνει, έχουμε κάθε δικαίωμα στην ελευθερία κινήσεων». Ο Λουκασένκο έκανε σαφές πως λόγος γίνεται «για υπηρεσίες, που έως σήμερα παραχωρούνταν δωρεάν, αρχίζοντας από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και φτάνοντας μέχρι τις μεταφορές», και πρόσθεσε: «Είμαι αντίθετος στην όξυνση της κατάστασης. Ομως, αν αυτοί κολυμπάνε στα πετροδόλαρα και στα άλλα κέρδη από το εξωτερικό κι αποφάσισαν να παίξουν με τη Λευκορωσία και μας θέτουν όρους χειρότερους από αυτούς που βάζουν στη Γερμανία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε κι εμείς θα πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία, που είναι τόσο πλούσια και τεράστια, να πληρώσει για τις υπηρεσίες που της παρέχουμε».