Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η μαύρη μουσική

Motion Team

O 73χρονος, θρυλικός «νονός της σόουλ» Τζέιμς Μπράουν, έφυγε ανήμερα Χριστουγέννων, από βαριά πνευμονία. Ο τραγουδιστής, που έδωσε ένταση στη μαύρη μουσική, κοφτούς ρυθμούς, φάνκι αποχρώσεις, δέσποσε για πενήντα χρόνια στη σκηνή.

Από μικρός γνώρισε τη φτώχεια και την εγκατάλειψη. Γεννημένος στη Ν. Καρολίνα, στα 4 χρόνια του εγκαταλείφθηκε στη φροντίδα τρίτων και μεγάλωσε στους δρόμους. Το 1949, κλεισμένος σε αναμορφωτήριο, γνώρισε τον Μπόμπι Μπερντ, με τον οποίο σχημάτισε το γκρουπ «Gospel Starlighters» (αργότερα «Famous Flames»). Το 1956 ξεκίνησε σόλο καριέρα, ηχογραφώντας το «Please, Please, Please». Το 1959 ξεκίνησε περιοδεία με το περίφημο «James Brown Show».

Η πορεία του υπήρξε γεμάτη με επιτυχίες, πρωτοπορία και σπουδαίες συνεργασίες. Η μαύρη μουσική θα ήταν διαφορετική χωρίς εκείνον. Ανάμεσα στις επιτυχίες του τα: «Papa's got a brand new bag», «Ι got you (Ι feel good)», «Living in America», «Say it loud (I'm black and I'm proud)», «Get up», «It's a man's world». Το 1992 απέσπασε το βραβείο «Γκράμι» για όλη την προσφορά. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο: Το 1965 για το «Papa's got a brand new bag» και το 1987 για το «Living in America». Αξέχαστη είναι η συμμετοχή του και στην ταινία «Blues Brothers».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ