Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Δυναμίτης στα θεμέλια της δημόσιας υγείας

«Τα μέτρα βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, καθώς η κύρια κατεύθυνσή τους είναι η αποστασιοποίηση και η συνεχής μείωση της συμμετοχής του κράτους στη δαπάνη για την υγεία», τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

«Με τη δημιουργία, συνεχίζει η ανακοίνωση, του χρηματοδοτικού φορέα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία ΙΚΑ - ΤΕΒΕ, που θα σηκώσουν το κύριο οικονομικό βάρος, τα ήδη χρεοκοπημένα ταμεία θα πληρώσουν ακριβότερα τις υπηρεσίες που αγοράζουν από τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει τη χειροτέρευση της περίθαλψης για λόγους οικονομίας ή θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, φυσικά των εργαζομένων».

«Με κορμό την υποδομή του ΙΚΑ δημιουργούνται Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ενώ καταργείται ο οικογενειακός γιατρός, που από τη ζωή αποδείχτηκε ότι εξυπηρετεί, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Στην ουσία καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, αφού θα λειτουργεί με διορισμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο που θα διοικεί αυταρχικά, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα ενισχύεται με κάθε τρόπο το ιδιωτικό κεφάλαιο αφού από αυτό θα αγοράζει το σύστημα διάφορες υπηρεσίες. Η όλη μεθόδευση ανοίγει το δρόμο για το αμερικάνικο σύστημα που όποιος έχει λεφτά θα θεραπεύεται αν δεν έχει θα πεθαίνει».

«Κι ενώ η κυβέρνηση πετσοκόβει τις δαπάνες για την υγεία, εξάγγειλε δεύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα 4 τρισ. για τα επόμενα 4 χρόνια, όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αφού όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος η χώρα μας πρέπει να παίζει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια και γενικότερα» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία που απαιτεί:

  • Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας που να χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μην επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία με νέα οικονομικά βάρη και να μη γίνει ο χρηματοδοτικός φορέας που θα τα τινάξει στον αέρα.
  • Επίσης να μη χρησιμοποιηθεί η υποδομή του ΙΚΑ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με σύγχρονα μέσα και όχι να τα προμηθεύσει το ΙΚΑ με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους.
  • Επίσης πρέπει να παρθούν μια σειρά άλλα μέτρα ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά ο τομέας υγείας.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους ώστε να αποτρέψουμε τα ισοπεδωτικά μέτρα της κυβέρνησης, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και για να υπερασπίσουμε τα Ταμεία μας από την πλήρη κατάρρευση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ