Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Ο δικτάτορας «θέλει ειρήνη»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο πραξικοπηματίας στρατηγός και επιλεγόμενος πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε χτες ότι θα απεμπολήσει την εδαφική διεκδίκηση για το διαμφισβητούμενο κρατίδιο Κασμίρ, εάν η κυβέρνηση της Ινδίας αποδεχτεί τις προτάσεις του για ειρήνευση. Αυτές περιλαμβάνουν μια κατά φάση αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή και την αυτοδιοίκηση της περιοχής. Η κυβέρνηση της Ινδίας εκτίμησε ότι η θέση του Μουσάραφ είναι πως «δεν πρέπει να αλλάξει ο χάρτης, αλλά τα σύνορα να χάσουν τη σημασία τους», με την οποία άφησε να εννοηθεί πως δεν απέχει πολύ και από τις δικές της επιδιώξεις.

Οι δύο χώρες διεκδικούν ολόκληρο το Κασμίρ και έχουν εμπλακεί δύο φορές σε πόλεμο γι' αυτό.

Αναλυτές λένε ότι οι δηλώσεις αυτές του Μουσάραφ είναι οι πλησιέστερες στις ινδικές θέσεις που έχει διατυπώσει ποτέ Πακιστανός ηγέτης.

Οι προτάσεις Μουσάραφ προκάλεσαν έξαλλες αντιδράσεις στους κόλπους των αυτονομιστικών και φιλοπακιστανικών οργανώσεων στο ινδικό Κασμίρ, με αρκετούς να μιλούν για «προδοσία» και άλλους να τις καταδικάζουν διότι δε συμπεριλαμβάνουν το ενδεχόμενο πλήρους αυτονομίας του κρατιδίου.

Στο μεταξύ, σε συγκρούσεις αυτονομιστών με στρατιώτες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκαεννέα, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ