Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Σε ανοδική πορεία τζίρος και παραγγελίες

Ανοδικά κινήθηκαν οι βιομηχανικοί δείκτες τόσο στον κύκλο εργασιών (αξία εμπορευμάτων) όσο και των νέων παραγγελιών κατά το μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διεθνώς. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, και το μοντέλο της «δανεικής ευημερίας» - δηλαδή η υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες - που προβάλλεται με διαφημίσεις από τους τραπεζίτες και καλλιεργείται συστηματικά από τους κυβερνώντες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο κύκλος εργασιών στο σύνολο των βιομηχανικών κλάδων το μήνα Σεπτέμβρη 2006 προς το Σεπτέμβρη 2005, αυξήθηκε κατά 3%, έναντι αύξησης 13,2% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2005 προς 2004. Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων (Οκτώβρης '05 - Σεπτέμβρης '06 προς Οκτώβρη '04 - Σεπτέμβρη '05) προκύπτει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13,2%, έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Από την εξέταση των επιμέρους βιομηχανικών δεικτών, προκύπτει ότι κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Οκτώβρης '06 προς Οκτώβρη '05, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 31,9% στα Ορυχεία - Λατομεία και κατά 2,6% στη μεταποιητική βιομηχανία.

Μεγάλη άνοδο 25,1% σημείωσε το Σεπτέμβρη του 2006 προς το Σεπτέμβρη του 2005 και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, έναντι μείωσης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2005 προς 2004. Από τη σύγκριση των μέσων επιπέδων προκύπτει επίσης άνοδος 5,1% έναντι ανόδου 6% που σημειώθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο. Η μεγάλη άνοδος της αξίας των παραγγελιών, προδικάζει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμένει ζωηρή και για το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι ο οικονομικός κύκλος συνεχίζει την ανοδική του φάση.

Η κατά 25,1% αύξηση του δείκτη βιομηχανικών παραγγελιών το Σεπτέμβρη του 2006 ως προς το Σεπτέμβρη του 2005, προκύπτει από την εξέλιξη των ακόλουθων επιμέρους βιομηχανικών κλάδων. Ο δείκτης νέων παραγγελιών: των ενδιάμεσων αγαθών παρουσίασε αύξηση 44,6%, των κεφαλαιουχικών αγαθών μείωση 8,3%, των καταναλωτικών αγαθών αύξηση 1,3% και των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αύξηση 5%. Από μια νέα επιμέρους ανάλυση του δείκτη, προκύπτει ότι η γενική άνοδος των παραγγελιών το μήνα Σεπτέμβρη κατά 25,1%, οφείλεται στην κατά 7,2% αύξηση των παραγγελιών που προορίζονται για την εγχώρια αγορά και κατά 59,2% των παραγγελιών που προορίζονται για την εξωτερική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ