Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Βαθιά βουτιά με απώλειες 4,4%

Κοντά στο 8% έχασε ο Γενικός Δείκτης σε τρεις συνεδριάσεις. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι λεγόμενοι μικροεπενδυτές

Βδομάδα των Παθών περνάει η Σοφοκλέους λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο Γενικός Δείκτης καταγράφει το ένα κατρακύλισμα των τιμών μετά το άλλο και οι διάφοροι... αναλυτές (αυτοί που διατυπώνουν κάθε φορά απόψεις που μπορούν να διαβαστούν κατά το δοκούν) αναζητούν τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο. Χτες, πάντως, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 5.191 μονάδες, έφτασαν το 4,44% και έκλεισε στις 5.191 μονάδες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πτώσης σημειώθηκαν στο δείκτη των συμμετοχών (-7,9%), ενώ τα μικρότερα (-3,1%) στον κλάδο των τραπεζών. Συνολικά, από τους διάφορους τίτλους που διακινήθηκαν 308 έκλεισαν με πτώση, ένας παρέμεινε σταθερός και 11 σημείωσαν άνοδο.

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι εμπλεκόμενοι στο χρηματιστηριακό παιχνίδι δημόσια, εκείνο που τους ανησυχεί είναι ότι οι τιμές δε δείχνουν άμεση προοπτική ανάκαμψης. Το χειρότερο είναι ότι αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι με διάφορους τρόπους τα Μέσα Ενημέρωσης και οι ποικιλώνυμοι αναλυτές βομβαρδίζουν κυριολεκτικά την κοινή γνώμη με «εκτιμήσεις» και «πληροφορίες» για επικείμενο ράλι των τιμών και άλλα παρόμοια. Ακόμα, το κλίμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν γύρω από τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Ελσίνκι δεν είναι πνοή πέρα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις συνεδριάσεις που ακολούθησαν, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έφτασαν το 7,7%! Ο Δείκτης, πάντως, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο της τάξης του 78%, ποσοστό βέβαια που απέχει αισθητά από τα επίπεδα του +120% κέρδη που κατέγραφε ο δείκτης στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμα και τώρα που σχεδόν οι πάντες ομολογούν πως «ένας πολύ μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών και κύρια αυτοί που πρωτοασχολήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες βλέπει να χάνει ακόμα και από το αρχικό του κεφάλαιο», οι διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες εξακολουθούν να υπόσχονται σχεδόν λαγούς με πετραχήλια.

Ο «Ρ», που έγκαιρα και με συνέπεια είχε παρουσιάσει τους κινδύνους που κρύβει ο χρηματιστηριακός τζόγος, επαναλαμβάνει και σήμερα την πάγια θέση του, σύμφωνα με την οποία, όπως σε κάθε είδους συναλλαγή, έτσι και στο χρηματιστήριο, ποτέ δεν μπορεί όλοι να είναι πάντα κερδισμένοι. Πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα αποσπούν κέρδη, πηγή των οποίων τελικά είναι οι ζημιές κάποιων άλλων. Το κυριότερο, βέβαια, είναι ότι κατά τεκμήριο και σύμφωνα με την πείρα τις πιο πολλές φορές με στην πλευρά των «χαμένων» είναι εκείνοι που, υποκύπτοντας στις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού, ρισκάρουν τις αποταμιεύσεις τους στα «χαρτιά» της Σοφοκλέους. Τα περιβόητα κέρδη, άλλωστε, που πολυδιαφημίστηκαν όλους τους τελευταίους μήνες, δεν ήταν τίποτα άλλο από τον κράχτη, για να καταθέσουν τον οβολό τους στο «ναό του καπιταλισμού» χιλιάδες ανυποψίαστοι, που τώρα αναζητούν δρόμο διαφυγής. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, αφού τα «κοράκια» της Σοφοκλέους ξέρουν να κερδίζουν και όταν ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών, αλλά και όταν πέφτουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ