Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ 5 ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ
Μια γιορτή για την ... «απελευθέρωση»

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχαν χθες τα εγκαίνια της μονάδας 5 του ΑΗΣ Λαυρίου της ΔΕΗ, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο οποίος απέφυγε να μιλήσει για τις όλο και πιο εμφανείς αρνητικές συνέπειες της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις σοβαρές ελλείψεις που υφίστανται στο σύστημα. Ο υπουργός επανέλαβε την έκκληση για «εξοικονόμηση ενέργειας», με την οποία:

  • Από τη μια, προετοιμάζεται το έδαφος για τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις των χρεώσεων των νοικοκυριών, δήθεν στο όνομα της θέσπισης αντικινήτρων ενεργειακής «σπατάλης».
  • Από την άλλη, υποκρύπτεται η παραγωγική ανεπάρκεια σε σχέση με τις προβλέψεις για την αύξηση της κατανάλωσης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε, επίσης, και μίλησε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, η κυβέρνηση του οποίου μοιράζεται την ευθύνη με αυτή της ΝΔ για τα προβλήματα επάρκειας στην ηλεκτρική ενέργεια. «Παιδί» του δικομματισμού είναι η «εγκληματική» καθυστέρηση κατασκευής νέων μονάδων από τη ΔΕΗ, προκειμένου να δημιουργηθεί «χώρος» για την έλευση των ιδιωτών σε ένα περιβάλλον ενεργειακής «πείνας», ώστε να δικαιολογηθούν τα προκλητικά οικονομικά και άλλα προνόμια που τους δίνονται για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ανάλογα, η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση ταυτίζονται στη βίαιη αφαίρεση από τη ΔΕΗ κάθε ίχνους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό φάνηκε και από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Μανιατάκη, ο οποίος επανέλαβε ότι προωθείται η αντικατάσταση παλαιών μονάδων ισχύος 1.600MW - ένα θέμα που «σέρνεται» χρόνια - ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ:

  • Επεκτείνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ανάπτυξη 1.540MW, αλλά σε συνεργασία με «εταίρους» και συμμετοχή 50%.
  • Διεθνοποιείται με εξαγορές ορυχείων και μονάδων παραγωγής (η γνωστή υπόθεση με την αμερικανική «Κόντουρ Γκλόμπαλ»).
  • Στηρίζει την ανάπτυξη της ΤΕΛΑΣ, που, όμως, αποτελεί εντελώς άσχετο αντικείμενο με την ενέργεια. Ετοιμάζεται για δυναμική είσοδο στα ...κτηματομεσιτικά!!!

Η κατεύθυνση αυτή μπορεί να είναι καλή για τους μετόχους, όχι όμως και για εκείνους που έφτιαξαν τη ΔΕΗ, τον ελληνικό λαό. Ταυτόχρονα, είναι υπεύθυνη για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως με σαφήνεια τα κατάγγειλε η «Αγωνιστική Συσπείρωση» ΑΗΣ Λαυρίου, την εντατικοποίηση, τη συρρίκνωση προσωπικού, την ελαστική εργασία, τους «ενοικιαζόμενους», τη χειροτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, τις εργολαβίες κ.ά. Ολα αυτά δε θίχτηκαν στα εγκαίνια, αντίθετα: Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει για όλους μόνο θετικά αποτελέσματα». Δύο μέρες πριν, ο Δ. Μανιατάκης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, μιλούσε με έμφαση για την εμπειρία της «απελευθέρωσης» στην ΕΕ, όπου οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν διαχρονικά, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι θα υπάρξει αντίθετο αποτέλεσμα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ