Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά ανοχή στα ψευτοδιλήμματα των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ με θέμα τον εργάσιμο χρόνο

Την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων της ΕΕ σε βάρος τους και να διαχωριστούν από τα ιδεολογήματα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την προχτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ με θέμα τον εργάσιμο χρόνο. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια στα πρωτοφανή σε αντιδραστικότητα μέτρα που επεξεργάζονται και μεθοδεύουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ σε βάρος τους. Να απορρίψουν, χωρίς δεύτερη σκέψη και με μια φωνή, συνολικά την οδηγία (2003/88/ΕΚ), την πολιτική της ΕΕ, που, στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου, επιδιώκει όχι μόνο να καταστρατηγηθεί το δικαίωμά τους στο σταθερό ημερήσιο χρόνο, με τη διευθέτηση και με την παραπέρα αύξηση των ωρών εργασίας τη βδομάδα, αλλά και επιχειρούν να διαχωρίσουν τον ίδιο το χρόνο εργασίας σε "ενεργό" και "ανενεργό"!

Στην επίθεση αυτή η οποία ξεκίνησε με την κοινοτική οδηγία 93/104/ΕΚ και συνεχίζεται με την ακόμα πιο αντιδραστική οδηγία 2003/88/ΕΚ συμμετέχουν ενεργά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί συνυπέγραψαν και εφαρμόζουν αυτές τις αντεργατικές κοινοτικές οδηγίες.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα και να μπουν στο δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ της βδομάδας των 65 ωρών δουλιάς ή της βδομάδας των 60 ωρών που υποστηρίζει το μπλοκ εκείνων των κυβερνήσεων της ΕΕ που μεταξύ τους βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει οι εργαζόμενοι να δουν τη διάσπαση του ίδιου του χρόνου εργασίας που όλες μαζί οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα προωθούν.

Καμιά αναμονή, καμιά επανάπαυση δε δικαιολογείται.

Οι διαφωνίες των κυβερνήσεων της ΕΕ και η αδυναμία τους να καταλήξουν σε πολιτική απόφαση για την κοινή εφαρμογή της αντιδραστικής οδηγίας, οφείλονται κυρίως στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τους και όχι στο αντιδραστικό περιεχόμενο της οδηγίας. Αυτό ήδη το υλοποιούν σε κάθε χώρα τμηματικά, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της κάθε πλουτοκρατίας, και φυσικά με τις αντιστάσεις του εργατικού κινήματος.

Αποτελεί εμπαιγμό ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ανεξάρτητα από το τι θα ισχύει στην ΕΕ, η Ελλάδα δε θα προσχωρήσει σε επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου πάνω από τις 48 ώρες. Πρώτον, επειδή με τους νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτό έχει ήδη γίνει. Και δεύτερον επειδή οι αντιδραστικές οδηγίες που ψηφίζονται στην ΕΕ, ψηφίζονται για να εφαρμοστούν, αποτελούν οδηγό και υπηρετούν τη σύγκλιση των αντεργατικών αντιδραστικών αναπροσαρμογών που αυξάνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν δυναμώνοντας το ταξικό τους κίνημα, διεκδικώντας ανυποχώρητα τα σύγχρονα δικαιώματά τους με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες. Σταθερό ενιαίο εργάσιμο χρόνο, 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, με ελεύθερο χρόνο. Να διαχωριστούν από τα ιδεολογήματα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αυταπάτες σκορπίζουν οι οπορτουνιστές(2009-04-30 00:00:00.0)
Προωθούν εργασία μέχρι και 91 ώρες τη βδομάδα(2008-06-22 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν(2008-06-11 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία το αντιδραστικό νομοθέτημα(2007-12-05 00:00:00.0)
Συναγερμός για την αντιδραστική οδηγία(2006-11-21 00:00:00.0)
Κατάργησαν το 8ωρο(2005-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ