Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Καπεταναίοι" του ΠΑΣΟΚ βουλιάζουν τη μέση αλιεία

Ανακοίνωση - καταγγελία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γριγρί Βόλου

Την ίδια ώρα που κάποιοι στο Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους "αλιεύουν" πληροφορίες για μετοχές - "φούσκες" κερδίζοντας εκατομμύρια, με τις "ευλογίες" της κυβέρνησης, κάποιοι πραγματικοί αλιείς πιάνονται στα "δίχτυα" της τοκογλυφικής πολιτικής των κυβερνώντων και της Αγροτικής Τράπεζας. Την κατάσταση αυτή παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο "Αλιευτικός Συνεταιρισμός Γριγρί Νύχτας Βόλου "Ο ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ"".

Αιτία της ανακοίνωσης - καταγγελίας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού είναι η τρομερή τοκογλυφική πολιτική των "καπεταναίων" της Οικονομίας της κυβέρνησης απέναντι στους ψαράδες - μέλη της μέσης αλιείας, των γριγρί. Κι αναφέρεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τα πάμπολλα παραδείγματα που υπάρχουν στο Νομό Μαγνησίας: "Δυο ψαράδες με ένα καϊκι (γριγρί), μέλη του Συνδέσμου μας, σε δάνειο από την ΑΤΕ 22 εκατομμυρίων δραχμών (και πριμοδότηση άλλων 20 εκατομμυρίων από την ΕΕ) πλήρωσαν έως τώρα στην ΑΤΕ 60.000.000 δραχμές, ενώ τους ζητούν άλλα 44 εκατομμύρια δραχμές! Επιπλέον, τους προσημειώνει τη μοναδική κατοικία τους -την οποία απέκτησαν με δάνειο από την Κτηματική Τράπεζα - αφού προηγουμένως τους υποχρέωσε η ΑΤΕ να καταβάλουν αρκετά εκατομμύρια για ασφάλιστρα του δανείου".

"Τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας - τονίζεται στην ανακοίνωση - για παρέμβαση της κυβέρνησης και βοήθεια στις μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, άρα και για τους ψαράδες, ώστε να ξεμπλέξουν από τα τοκογλυφικά δίχτυα της ΑΤΕ, αποδείχτηκαν ότι δεν έχουν κανένα περιεχόμενο και στόχος τους ήταν να αποπροσανατολίσουν τα θύματα της ΑΤΕ και εμάς τους ψαράδες, αφού οι έως τώρα ρυθμίσεις διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς της ΑΤΕ, που το μέγεθος της τοκογλυφίας που επιβάλλει ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και της παράνομης τοκογλυφίας".

Ακολούθως σημειώνεται: "Η εξαφάνιση της επί χιλιετηρίδες παραδοσιακής αλιείας στη χώρα μας, που έχει δρομολογήσει η ΕΕ και υλοποιείται, κύριοι της κυβέρνησης, μέσω της ΑΤΕ, θα έχει πολλαπλές και τραγικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, ιδιαίτερα στην τοπική μας κοινωνία, για:

- Τα μικρομεσαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, που εφοδιάζονται με φρέσκο και φτηνό ψάρι.

- Τις πάμπολλες βιοτεχνίες αλίπαστων, οι οποίες σημαντικό μέρος της παραγωγής τους εξάγουν, και πολλές άλλες βιοτεχνίες πάγου, τελάρων, καταστήματα αλιευτικών ειδών κλπ.

- Τις χιλιάδες εργαζομένων που απασχολούνται στην "αλυσίδα" της παραγωγικής δραστηριότητας του ψαριού".

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης γνωστό ότι "ο κλάδος της μέσης αλιείας, τα δυο προηγούμενα χρόνια, πέρασε μεγάλη κρίση λόγω φυσικών αιτιών και της εμφάνισης του πλαγκτόν. Το ίδιο διάστημα ο γαύρος, που είναι το κύριο προϊόν της αλιείας μας, δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος και το ανάλογο βάρος που πρέπει για τα εργοστάσια αλίπαστων. Αποτέλεσμα, οι τιμές να είναι παρά πολύ χαμηλές, το μεγαλύτερο μέρος της καλάδας να μένει αδιάθετο και να πετιέται στη θάλασσα και η ΑΤΕ, λόγω καθυστέρησης των δόσεων των δανείων, να μας φεσώνει με νέα παράνομα πρόστιμα και τόκους, όπως αποδείχτηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου".

Και η ανακοίνωση του "Αλιευτικού Συνεταιρισμού Γριγρί Νύχτας Βόλου "Ο ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ"" καταλήγει: "Απευθυνόμενοι σε κάθε κυβερνητικό ή άλλο αρμόδιο, δηλώνουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς οι ψαράδες της μέσης αλιείας απαιτούμε να μπει τέρμα σε αυτό το ληστρικό καθεστώς, που τείνει στο "ξεκλήρισμα" ενός ολόκληρου κλάδου. Διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε μέτρα, που θα 'ναι αντίστοιχα με το μέγεθος της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουμε οδηγηθεί".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οδηγεί σε παροπλισμό τους ψαράδες(2008-07-06 00:00:00.0)
Μέλλον... συρρίκνωσης(2005-02-08 00:00:00.0)
Αλιεία και ΑΑΔΜ(2004-12-19 00:00:00.0)
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις οι ψαράδες(2001-08-25 00:00:00.0)
Φουντάρουν τα ψαροκάικα(2001-06-09 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι ψαράδες στο Βόλο(2000-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ