Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεξαρτησία ή αυτονομία αποφασίζουν οι κάτοικοι του Α. Τιμόρ

ΝΤΙΛΙ.-

"Ο αετός της ελευθερίας άνοιξε τα φτερά του πάνω από το λαό του Ανατολικού Τιμόρ" δήλωνε χτες ο Τζαμσίντ Μάρκερ, απεσταλμένος του ΟΗΕ στο - κατειλημμένο από το 1975 από ινδονησιακά στρατεύματα - Α. Τιμόρ. Ωστόσο, φαίνεται πως χτες, μέρα του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την παροχή καθεστώτος αυτονομίας ή ανεξαρτησίας στο μικρό αυτό νησί, ο "αετός της ελευθερίας" δεν μπόρεσε να μη βουτήξει τα φτερά του στο αίμα, μια που στη διάρκεια των τελευταίων βίαιων επεισοδίων, έχασε τη ζωή του ένα μέλος αποστολής των Ηνωμένων Εθνών...

Ωστόσο, ο ατερμάτιστος έως σήμερα φαύλος κύκλος της βίας δεν εμπόδισε την προσέλευση των κατοίκων του Α. Τιμόρ στις κάλπες, καθώς η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπέρασε (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ) το 90%. Οσο για τις συνθήκες των εκλογών, αυτές (σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ντίλι Τζαμούντ Μαρκερ) ήταν συνθήκες "ελεύθερων και δίκαιων εκλογών".

Τώρα, όσον φορά τα προγνωστικά, η κάθε πλευρά (είτε αυτή που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ινδονησία, είτε αυτή που δηλώνει ικανοποιημένη με την παροχή ενός καθεστώτος πλήρους αυτονομίας) θέλει να πιστεύει πως θα αναδειχτεί ο νικητής του δημοψηφίσματος.

"Είμαστε πεπεισμένοι πως έχουμε κερδίσει, γιατί ο λαός μας υπέφερε από τις ινδονησιακές δυνάμεις κατοχής" τόνιζε χτες ο Λεάντρο Ισαάκ, υποστηρικτής κινήματος ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ινδονησίας, Μουλάντι, κατηγορούσε αξιωματούχους και παρατηρητές του ΟΗΕ πως μεροληπτούν υπέρ των υποστηριχτών της ανεξαρτησίας. "Εάν είναι αλήθεια πως υπήρξε εκφοβισμός και βία, η ψηφοφορία θα πρέπει να επαναληφθεί" είπε ο Ινδονήσιος υπουργός...

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν με αφορμή και το θάνατο ενός παρατηρητή του ΟΗΕ, του Ζοέλ Λόπες Γκόμες, ο οποίος μαχαιρώθηκε έξω από εκλογικό τμήμα στο Ατσάμπε της επαρχίας Ερμέρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Το ίδιο 24ωρο, άλλοι δύο ντόπιοι που παρείχαν βοήθεια σε προσωπικό του ΟΗΕ στο Τιμόρ πληγώθηκαν στην ίδια περιοχή από επίθεση αγνώστων ανδρών.

Στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες του Α. Τιμόρ, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγάλη. Ωστόσο, στο Λικουίκα (25 χλμ δυτικά του Ντίλι) οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν τρομοκρατημένοι εξαιτίας απειλών ένοπλων ομάδων που τους φοβέρισαν πως θα κάνουν τα σπίτια τους παρανάλωμα του πυρός εάν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Επί περίπου τέσσερις αιώνες, το Α. Τιμόρ ήταν πορτογαλική αποικία, έως το 1975 που εισέβαλε ο ινδονησιακός στρατός. Η αλυσίδα βίας των δυνάμεων κατοχής είχε ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, το θάνατο τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ