Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δικαίωση των φοιτητών η απόφαση της Συγκλήτου

"Οι αγώνες των φοιτητών, όταν συναντιούνται με τους αγώνες των διδασκόντων, των εργαζομένων και απλώνονται στην κοινωνία, είναι ικανοί να φέρνουν μεγάλες επιτυχίες", τονίζουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας"

Την επ' αόριστον διακοπή της λειτουργίας των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), που στο όνομα της ευελιξίας επιχειρούν τον κατακερματισμό των σπουδών και των πτυχίων, ενώ καταστρατηγούν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση αφού προβλέπουν την επιβολή διδάκτρων, αποφάσισε σε προχτεσινή συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, επειδή, όπως επισήμανε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Γιάννης Φίλης,διαπιστώθηκαν προβλήματα υποδομής στη λειτουργία του ιδρύματος, παρανομίες, οικονομικές ατασθαλίες και παρατυπίες.

Η απόφαση αυτή ήρθε να δικαιώσει τους αγώνες των φοιτητών για την κατάργηση των ΠΣΕ και του Ενιαίου Συλλόγου Μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ιδρύματος, οι οποίοι σε όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγείλει δημόσια τα όσα διαπίστωσε η νέα πρυτανική αρχή. Σε παλαιότερη απόφαση της γενικής του συνέλευσης, ο Σύλλογος Διδασκόντων είχε καταγγείλει τα μέλη της προηγούμενης σύνθεσης της Συγκλήτου - που τότε λειτουργούσε με ειδική σύνθεση, γιατί κάποια μέλη της υπό το ύψος των περιστάσεων είχαν παραιτηθεί και έπρεπε να γίνει εκλογή νέου οργάνου - για παρανομίες, παρατυπίες, οικονομικές ατασθαλίες, καθώς και για καταστρατήγηση των δημοκρατικών θεσμών στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, ο σύλλογος καλούσε τον πρύτανη και όσα μέλη της Συγκλήτου εμπλέκονταν στις παρανομίες και παρατυπίες, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, ενώ έκανε λόγο ακόμα και για παραίτηση της Συγκλήτου.

Υπενθυμίζουμε ότι το διάστημα που το Πολυτεχνείο και η Πρυτανεία τελούσαν υπό κατάληψη από τους φοιτητές και οι διδάσκοντες απείχαν από την εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύγκλητος ειδικής σύνθεσης συνεδρίαζε εκτός του ιδρύματος, και μάλιστα σε ξενοδοχείο, χωρίς την αναλογική σύνθεση που προβλέπουν οι διαδικασίες. Αυτές απαιτούν τη συμμετοχή εκπροσώπων μελών ΔΕΠ, φοιτητικών συλλόγων και όλων των φορέων του ιδρύματος, φροντίζοντας να μη γνωστοποιεί τις συνεδριάσεις του οργάνου, που πολλές φορές έγιναν κάτω υπό την αυστηρή επιτήρηση "σεκιουριτάδων", προκαλώντας επεισόδια με τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ, οι οποίοι αρκετές φορές προσπάθησαν να διαλύσουν την παράνομη σύγκληση του οργάνου. Αλλωστε, τότε η Σύγκλητος, σε μια προσπάθεια να μεταφέρει το βάρος των ευθυνών για τα όσα συνέβαιναν εκείνο το διάστημα στο ίδρυμα, είχε χαρακτηρίσει τους μεν φοιτητές "υπαίτιους της ανωμαλίας", τους δε διδάσκοντες "παράνομους" επειδή απείχαν από εκπαιδευτικά τους καθήκοντα και είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τις παρανομίες και τις παρατυπίες της Συγκλήτου, αλλά και επειδή είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία των ΠΣΕ.

Αγωνιστική συνάντηση

Οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" (ΠΚΣ), με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν την απόφαση της νέας ηγεσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης να διακοπεί η λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) στο συγκεκριμένο ίδρυμα, τονίζοντας: "Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η πολιτική γραμμή της κυβέρνησης, να κατακερματίσει τις σπουδές και τα πτυχία στο όνομα της ευελιξίας, να προχωρήσει στην επιβολή διδάκτρων και στην κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, να υποτάξει τα προγράμματα σπουδών στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, μπορεί να αναχαιτιστεί. Οι αγώνες των φοιτητών, όταν συναντιούνται με τους αγώνες των διδασκόντων, των εργαζομένων και απλώνονται στην κοινωνία, είναι ικανοί να φέρνουν μεγάλες επιτυχίες. Καλούμε τους φοιτητές - σπουδαστές σε όλες τις σχολές της χώρας, όπου υπάρχουν και λειτουργούν τα ΠΣΕ, να συνεχίσουν τον αγώνα για την κατάργησή τους, ακόμα πιο δυνατά και αποφασιστικά, μαζί με τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του ΔΕΠ, που δεν έχει διαβρωθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Ταυτόχρονα, απαιτούμε το υπουργείο Παιδείας να βρει λύση για τους χιλιάδες νέους που σπουδάζουν στα ΠΣΕ και που είναι αυτή τη στιγμή όμηροι της αντιδραστικής πολιτικής του".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ