Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νέας χαρακτήρας της ΔΕΘ

Ανοίγει στις 4 του Σεπτέμβρη τις πύλες της η 64η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Μια έκθεση πολύ διαφορετική απ' αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα και στη μορφή, αλλά και στο περιεχόμενο και τους προσανατολισμούς. Οι σημαντικές αλλαγές που έχουν επιβληθεί φέτος στο χαρακτήρα της ΔΕΘ, από την κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη της χώρας, εντάσσονται στη λογική: α) να ξεφύγει ο εκθεσιακός οργανισμός της χώρας από κάθε δημόσιο έλεγχο και β) να χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός υλοποίησης της πολιτικής κυβέρνησης - μονοπωλίων για μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο οικονομικής διείσδυσης στα Βαλκάνια για την καταλήστευση των γειτονικών λαών και την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στην περιοχή.

Με βάση τις επιδιώξεις αυτές είχαμε σαν πρώτο βήμα την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οργανισμού με τη μετατροπή του σε ΑΕ, στο πρώτο στάδιο και την επιχειρούμενη τώρα πλήρη ιδιωτικοποίησή του, μέσω επικείμενης μετοχοποίησης. Παράλληλα με τη βασική αυτή αλλαγή επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στη νέα διοίκηση της ΑΕ μια ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης και προσανατολισμών της ΔΕΘ.

Την αλλαγή αυτή την ομολόγησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, κ. Χ. Τσαρούχας, στην εισηγητική του ομιλία στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο συνεδριακό κέντρο της έκθεσης "Ν. Γερμανός", στις 26 Αυγούστου. Σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα ο κ. Τσαρούχας υπογράμμισε: ".. Με τη στήριξη των υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, θα γίνουν δυο σημαντικές παρεμβάσεις ενταγμένες όχι μόνο στον άξονα της ενίσχυσης του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγρότηασης των Βαλκανίων, αλλά και στον άξονα της προοπτικής της ως μόνιμου "στρατηγείου" της βαλκανικής ανάπτυξης".

Για να ενισχυθεί μάλιστα το "βαλκανικό προφίλ" της ΔΕΘ, όπως το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε στη συνέντευξη ότι στα πλαίσια της φετινής έκθεσης θα οργανωθεί διήμερη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας των βαλκανικών χωρών στις 9 και 10 Σεπτέμβρη. Σκοπός της συνόδου θα είναι ναπροωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα η βασική επιδίωξη, κατά τις επιταγές της ΕΕ, είναι να γίνει ομογενοποίηση της παραγωγής και διακίνησης της ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, με προοπτική την ένταξη των χωρών αυτών στο ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Μ' άλλα λόγια η κυβέρνηση και το οικονομικό κατεστημένο της χώρας έχουν ως βασικό στόχο τη χρησιμοποίηση της ΔΕΘ ως μέσου στήριξης των προσπαθειών εγκλωβισμού των βαλκανικών χωρών στο "μαντρί" της ΕΕ. Ολα τα άλλα, περί ανταγωνιστικότητας και ανανέωσης του εκθεσιακού προφίλ, είναι απλώς ο.. μαϊντανός στην εκσυγχρονιστική σαλάτα των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου.

Ο χαρακτήρας αυτός που έχουν προσδώσει στη ΔΕΘ δεν αντιστοιχεί ούτε στην εξυπηρέτηση των αναγκών και συμφερόντων του λαού της Θεσσαλονίκης, ούτε στην ανάγκη προβολής από τη χώρα μας της προοπτικής της ισότιμης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Υπάρχει τώρα συγκεκριμένο σχέδιο, που μπαίνει για πρώτη φορά φέτος σε εφαρμογή, να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΘ σαν όργανο ιμπεριαλιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Γι' αυτό και ο αγώνας του λαού ενάντια στα κυβερνητικά αυτά σχέδια, και σε ό,τι αφορά στη ΔΕΘ, είναι όχι μόνο επίκαιρος, αλλά και απαραίτητος.

Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ