ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-
Η κυβέρνηση Ετσεβίτ προωθεί νέους φόρους προκειμένου να εξευρεθούν κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό και τη χορήγηση βοήθειας στους πληγέντες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και καυστικά σχόλια από τον Τύπο. Το πιο χαρακτηριστικό από τα χτεσινά πρωτοσέλιδα ήταν αυτό της "Ραντικάλ", που έγραψε "Δεν εμπιστευόμαστε το κράτος", σημειώνοντας ότι υπάρχει πιθανότητα τα χρήματα από τους νέους φόρους να καταλήξουν σε εκείνους που εν μέρει προκάλεσαν την καταστροφή: Τους διεφθαρμένους εργολάβους και τοπικούς αξιωματούχους...
Χτες άνοιξε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά μετά το σεισμό, και ο δείκτης του έχασε περίπου 10%, λόγω των μαζικών πωλήσεων μετοχών. Ωστόσο αναλυτές χαρακτήρισαν "συνήθη" την εξέλιξη σε περιόδους κρίσεων.
Ο επίσημος απολογισμός του Κέντρου Αντιμετώπισης της Κρίσης ανέφερε χτες ότι οι νεκροί ήταν 13.040 και οι τραυματίες 26.630, αλλά αμφισβητούνταν έντονα, τόσο από τον Τύπο, όσο και από την αντιπολίτευση. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ του Κόμματος της Αρετής είπε ότι "αυτοί οι αριθμοί δεν είναι πειστικοί". Ο αριθμός είναι προσωρινός, καθώς οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 35.000 και αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.
Τούρκοι πολίτες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στο μεταξύ, ξεκίνησαν μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να βοηθηθούν τα θύματα του σεισμού. Συγκέντρωσαν 2,5 εκατ. δολάρια χτες, γεγονός που ώθησε την Τανσού Τσιλέρ να κριτικάρει ακόμη πιο έντονα την κυβέρνηση για τη σχεδιαζόμενη επιβολή φόρων...
Η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση 5% της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και παράλληλα αύξηση κατά 25% στο φόρο που επιβάλλεται στους χρήστες κινητών τηλεφώνων μηνιαίως. Επίσης, αν περάσει η πρόταση που έγινε από την επιτροπή φορολογικών του Κοινοβουλίου και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια εντός των ημερών, η κυβέρνηση θα μπορεί να αυξήσει την τιμή των καυσίμων, των τσιγάρων και των ποτών.
Το ποσό των ζημιών τοποθετείται από 10 έως 20 δισ. δολάρια.
Οι τουρκικές εφημερίδες εξαπέλυσαν μια ομοβροντία επιθέσεων κατά των προτάσεων της κυβέρνησης. "Κάτω τα χέρια", έγραψε η ισλαμική "Γενί Σαφάκ", προσθέτοντας "φορολογήστε εκείνους που απομύζησαν το κράτος". Η "Χουριέτ" σημείωσε με μεγάλη δόση σαρκασμού ότι οι συνδρομητές των εταιριών κινητής τηλεφωνίας "επιστρέφουν τα τηλέφωνά τους". Ενώ πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι η φορολογία "θα πλήξει περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα".
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία επικύρωσης των μέτρων αναδιαμόρφωσης του συστήματος πρόνοιας (όπως είχε ζητήσει το ΔΝΤ), με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , στην οποία τα εργατικά συνδικάτα έχουν αντιταχθεί με το επιχείρημα ότι "οι νεκροί δε χρειάζονται σύνταξη"...
Τα χρήματα, λέει η κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθούν για να κτιστούν νέα σχολεία και νοσοκομεία, να αποκατασταθούν οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και τηλεφωνίας και άλλες ζημιές.
Ωστόσο πολλοί δυσπιστούν, λόγω των γνωστών σχέσεων διαφθοράς που επικρατούν στο δημόσιο και στην πολιτική, διαφθορά που έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε ο σεισμός των 7,4 Ρίχτερ της προπερασμένης Τρίτης να καταστεί τόσο καταστροφικός.
Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν σε σκηνές ή χωρίς κανένα κατάλυμα στις πληγείσες περιοχές. Το γραφείο του Ετσεβίτ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 71 βαγόνια τρένων και 34.900 κρεβάτια σε κτίρια δημοσίων υπηρεσιών.
Ωστόσο με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 200.000 αστέγους και τον πραγματικό αριθμό πολύ υψηλότερο (2 εκατομμύρια, κατά μια εκτίμηση) τα μέτρα αυτά μοιάζουν με "σταγόνα στον ωκεανό"...
Οσον αφορά την εξωτερική βοήθεια, χτες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ένα "δεύτερο πακέτο" έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 2 εκατ. ΕΥΡΩ, προς την Τουρκία. H βοήθεια αυτή αφορά κυρίως σκηνές, κουβέρτες, ιατρικά εφόδια, εξωτερικά ιατρεία, κινητά μαγειρεία, όπως επίσης και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού.
Το "πρώτο πακέτο" έκτακτης βοήθειας προς την Τουρκία ύψους επίσης 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ είχε αποδεσμευτεί από την ΕΕ την περασμένη βδομάδα.
Μετά την "έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια", η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία θα πάρει τη μορφή "σχεδίου δράσης", του οποίου οι κατευθυντήριες γραμμές κατά πληροφορίες αναμένεται να συζητηθούν στη διάρκεια ανεπίσημης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στη Φινλανδία.