Την αρχαιολογική σκαπάνη του αρχαιολόγου - καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη στο Ιδαίον Αντρον και τη Ζώμινθο ακολούθησε η κάμερα του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη,προσπαθώντας κυρίως να προσεγγίσει την αγωνιώδη δεκαπενταετή προσπάθεια του επιστήμονα να "ανασκάψει" και να κατανοήσει το παρελθόν του Ψηλορείτη και το ρόλο του διαχρονικά. "Καρπός" αυτού του κινηματογραφικού οδοιπορικού - καταγραφή της σημαντικής ανασκαφικής δραστηριότητας του Γ. Σακελλαράκη είναι η ταινία "Ιδαίου Μύθοι",ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 73 λεπτών, για τη δημιουργία του οποίου ο σκηνοθέτης χρειάστηκε δεκαπέντε και πλέον χρόνια. Η πρώτη προβολή της ταινίας, που γυρίστηκε και ολοκληρώθηκε την περίοδο 1984 - 1999, θα γίνει τιμητικά στα Ανώγεια,σήμερα (9.30μμ).
Τόπος, που σύμφωνα με τους μύθους μεγάλωσε ο Δίας, το Ιδαίον Αντρον. Η μεγάλη αυτή σπηλιά στην ανατολική πλαγιά του Ψηλορείτη, για 35 αιώνες (3000 π.Χ. - 500 μ.Χ.) λειτούργησε ως τόπος λατρείας όχι μόνο για τους Μινωίτες και τους Ελληνες, αλλά και με ακτινοβολία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Το δύσκολο, αλλά καλά οργανωμένο ανασκαφικό εγχείρημα του Γ. Σακελλαράκη ξεκίνησε το 1982. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, με σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα, όπως ο ίδιος ο αρχαιολόγος λέει, τη Ζώμινθο (κτιριακό συγκρότημα σε υψόμετρο 1.200μ.).
Η ταινία παρακολουθεί την ανασκαφή όλα αυτά τα χρόνια (οργάνωση, προβλήματα, εκτέλεση, ευρήματα, συντήρηση κ.ά.) κι εξετάζει το ρόλο του Ιδαίου και της Ζωμίνθου διαχρονικά. Ταυτόχρονα, συνδέει την ιστορική εξέλιξη του Ιδαίου Αντρου με την ιστορική εξέλιξη του Μινωικού πολιτισμού. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λ. Χαρωνίτης, όπως και την παραγωγή (μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Η διεύθυνση παραγωγής είναι των Μπ. Λεοντάκη, Γ. Πατελάρου, Κ. Καππάτου, η διεύθυνση φωτογραφίας των Κ. Καραμανίδη, Κ. Βλοντάκη, Γ. Χριστοφορίδη, Δ. Κιτσικούδη, η μουσική του Μπάμπη Αλέπη, ενώ παίζει λύρα και τραγουδά ο Ψαραντώνης. Η επιστημονική επιμέλεια κειμένου είναι της Εφ. Σαπουνά - Σακελλαράκη, ενώ αφηγητές είναι οι Γιάννης Σακελλαράκης και Φώτης Πολυχρονόπουλος.