Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
"Χρυσές" ναυπηγήσεις

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται σε ναυπηγεία του εξωτερικού για ναυπηγήσεις πλοίων, από Ελληνες εφοπλιστές, ενώ μηδενικό είναι το μερίδιο της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Αυξάνονται και πληθαίνουν, και μάλιστα αλματωδώς, τα αστρονομικά υπερκέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, από τους οποίους ορισμένοι βρίσκονται και το 1998 στη λίστα των 200 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου! Απόδειξη του αμύθητου πλούτου, που έχουν συσσωρεύσει στα χέρια τους οι Ελληνες εφοπλιστές, αποτελούν και οι αθρόες παραγγελίες τους για την κατασκευή νέων πλοίων, οι οποίες ωστόσο διοχετεύονται στο εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Απρίλη μέχρι και τον Ιούλη του 1999 βρίσκονται στα σκαριά ή έχουν κλειστεί συμφωνίες για την κατασκευή 29 πλοίων, το κόστος των οποίων ανέρχεται στο 1.546.000.000 δολάρια! Επίσης, η οικονομική εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ" την Κυριακή 8 Αυγούστου 1999 κάνει λόγο για παραγγελίες 145 πλοίων από το Γενάρη μέχρι τον Ιούλη 1999, "το κόστος των οποίων - όπως αναγράφεται - υπερβαίνει τα 4,4 δισ. δολάρια"! Το 1998 οι κλεισμένες παραγγελίες Ελλήνων εφοπλιστών σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία έφτασαν τα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια!

Από αυτά τα αστρονομικά ποσά του 1998 τα ελληνικά ναυπηγεία είχαν μερίδιο... 0%!Ενώ από τις παραγγελίες του 1999 τα ελληνικά ναυπηγεία θα πάρουν ένα... ψίχουλο, καθώς το Σεπτέμβρη αναμένεται να ξεκινήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την κατασκευή ενός επιβατηγού πλοίου που ανήκει στον εφοπλιστή Γεράσιμο Στρίντζη.

Είναι πολύ συγκεκριμένοι και λίγο ως πολύ γνωστοί οι λόγοι που το μερίδιο των ελληνικών ναυπηγείων από αυτή την έντονη ναυπηγική δραστηριότητα είναι μηδενικό:

- Η Ευρωπαϊκή Ενωση,ενισχύοντας τα ναυπηγεία των ισχυρών και για την ακρίβεια των πολυεθνικών, που έχουν έδρα στη Γερμανία,στο Βέλγιο,στη Νορβηγία και αλλού, έχει εκπονήσει σχέδιο απαξίωσης, με σκοπό τον αφανισμό της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

- Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,πιστή στις δεσμεύσεις απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, υλοποιεί κατά γράμμα το σχέδιο, πριμοδοτώντας ταυτόχρονα και τους ντόπιους αετονύχηδες ιδιώτες, τύπου Ταβουλάρη,παραδίδοντάς τους τις ναυπηγικές βιομηχανίες ουσιαστικά για να τις κλείσουν. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Ταβουλάρης ήδη έχει στα χέρια του το 50% της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Στο σχέδιο συμμετέχουν βέβαια ενεργά και οι εφοπλιστές, αφού έχουν όφελος, και ξένες τράπεζες. Συγκεκριμένα οι ξένες τράπεζες που συνεργάζονται με ναυπηγεία άλλων χωρών προτείνουν στους Ελληνες εφοπλιστές να χρηματοδοτήσουν τις παραγγελίες τους, παρέχοντας μια σειρά διευκολύνσεις. Το συνηθέστερο συμβόλαιο είναι να χρηματοδοτήσει η τράπεζα το 80 με 100% του κόστους της κατασκευής του πλοίου και η περίοδος αποπληρωμής να είναι από 12 χρόνια και πάνω.Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τη χρηματοδότηση των 6 ναυπηγούμενων επιβατηγών πλοίων του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου,τα οποία κατασκευάζονται στα ναυπηγεία του Κιέλου της Γερμανίας,έχει αναλάβει η γερμανική τράπεζα Kreditanstalt fur Wiedekaufbau (KfW). Τα πλοία αυτά θα στοιχίσουν 650 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.

Πακτωλός χρημάτων

Είναι σκόπιμο να αναφερθούν ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Ο όμιλος Χανδρή υπέγραψε με τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας DAEWOO συμβόλαιο για την κατασκευή τεσσάρων πλοίων bulk carrier, τα οποία πρόκειται να αρχίσουν να παραδίδονται στους πλοιοκτήτες τους από τον Οκτώβρη του 2001. Πρόκειται για επένδυση 90 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 2.700.000.000 δραχμών. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ναυπηγείων, αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και με δεύτερο ελληνικό εφοπλιστικό όμιλο, για την κατασκευή μίας ακόμα σειράς πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.
  • Η νέα σε ηλικία εταιρία ELKA SHIPPING,του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση,παρήγγειλε 3 δεξαμενόπλοια στα ναυπηγεία της Κροατίας στο Σπλιτ περίπου 45.000 τόνων το καθένα. Οπως αναφέρθηκε στο ναυτιλιακό Τύπο, η επένδυση υπολογίζεται σε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο. Η εταιρία έχει διατηρήσει δικαίωμα (option) για κατασκευή δύο ακόμα πλοίων.
  • Η εταιρία Λαιμού υπέγραψε με τα ναυπηγεία Hyundai συμφωνία για την κατασκευή 3 πλοίων τύπου panamax, 74.000 τόνων η κάθε μονάδα.Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια για κάθε πλοίο.
  • Η εταιρία ΑΝΕΚ έχει κλείσει συμφωνία, από τα μέσα Ιούλη, με τα ναυπηγεία FOSSEN της Νορβηγίας για την κατασκευή δύο επιβατηγών πλοίων με δικαίωμα για δύο ακόμα πλοία. Η επένδυση υπολογίζεται περίπου στα 70 δισεκατομμύρια δραχμές!
  • Η εταιρία MCM LINES έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 8.100.000.000 δραχμών, για τη ναυπήγηση εφτά πλοίων τύπου καταμαράν. Ηδη ανατέθηκε στα ναυπηγεία Batservice A/S η ναυπήγηση ενός από τα εφτά, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2000. Επίσης έχει υπογράψει προσύμφωνο με τα ναυπηγεία της Νορβηγίας FOSSEN για τη ναυπήγηση του δεύτερου και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα ακόμα σκανδιναβικό ναυπηγείο για τη ναυπήγηση και του τρίτου από τα εφτά.
  • Η εταιρία Royal Olympic Cruises του εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνου έχει σχεδόν έτοιμο ένα νεότευκτο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Γερμανίας Biohm Voss και καθελκύστηκε στις 10 Ιούλη. Στα ίδια ναυπηγεία κατασκευάζει ένα ακόμα κρουαζιερόπλοιο. Η επένδυση του Ποταμιάνου ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια δολάρια! Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τα ταχύτερα κρουαζιερόπλοια.
  • Στις 29 του περασμένου Ιούνη τοποθετήθηκε η τρόπιδα (το πάνω μέρος του σκαριού του πλοίου) στα νέα έξι επιβατηγά πλοία superfast της εταιρίας "Επιχειρήσεις Αττικής", η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο.Τα πλοία κατασκευάζονται στα ναυπηγεία του Κιέλου της Γερμανίας και θα κοστίσουν 200 δισεκατομμύρια δραχμές.Η παραγγελία αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας!
  • Την 1η Μάρτη 1999 η εταιρία Festival Cruises υπέγραψε με τα γαλλικά ναυπηγεία Chantiers de l' Atlantique σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων κρουαζιερόπλοιων ανάλογων προδιαγραφών με το πολυδιαφημισμένο πλοίο ΜΙΣΤΡΑΛ,που κατασκεύασε η εν λόγω εταιρία στα ίδια ναυπηγεία. Η εταιρία θα επενδύσει για την κατασκευή των δύο πλοίων περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια (150 δισ. δραχμές)!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ναυπηγεία...(2014-10-23 00:00:00.0)
Τα κέρδη τους και οι φόροι τους(2013-09-07 00:00:00.0)
Πρωτοστατούν σε νέες παραγγελίες πλοίων(2012-04-12 00:00:00.0)
Τα ξένα ναυπηγεία ...προτιμούν οι εφοπλιστές!(1997-03-02 00:00:00.0)
Ξεπούλημα με χρηματοδότηση του γερμανικού πολεμικού ναυτικού;(1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ