Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
"Να τους χαλάσουμε τα σχέδια"

Περιοδεία συνδικαλιστών στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στα Σπάτα

Με σκοπό τον έλεγχο, αναφορικά με τα μέτρα προστασίας τους από τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αλλά και για την ενημέρωση των οικοδόμων σχετικά με τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε περιοδεία στο εργοτάξιο του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα.Η παρέμβαση των οικοδόμων στο θέμα του ασφαλιστικού περιλαμβάνει και απεργιακό πρόγραμμα, που ήδη έχει αποφασιστεί για τους επόμενους μήνες.

Οι συνδικαλιστές επισκέφθηκαν τα διάφορα τμήματα του εργοταξίου, έκαναν έλεγχο για τα επίπεδα θερμοκρασίας και για το αν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως προβλέπονται στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας του '89 και συζήτησαν με τους εργαζόμενους.

Ο Α. Ζαζόπουλος,απευθυνόμενος στους εργαζόμενους σε ένα από τα "πηγαδάκια" που στήθηκαν, σημείωσε: "Ενας από τους λόγους που βρισκόμαστε σήμερα εδώ έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν αυτές τις μέρες. Γνωρίζετε ότι και πέρσι και πρόπερσι, σε ανάλογες συνθήκες, είχαμε παρέμβει στο χώρο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι σε υψηλές θερμοκρασίες από 36 βαθμούς και πάνω δικαιούμαστε συχνά διαλείμματα και συγκεκριμένα κάθε ώρα αντιστοιχεί 75% εργασία και 25% ανάπαυση. Αν η θερμοκρασία είναι 39 βαθμούς και πάνω τότε διακόπτεται η εργασία και καταβάλλεται κανονικά το μεροκάματο. Είναι απαραίτητο να τηρούνται αυτά, για να προστατεύσουμε την υγεία μας".

Αναφέρθηκε επίσης και στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τη διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Λένε κατάργηση βαρέων. Αυτό σημαίνει για όλους τους οικοδόμους σύνταξη στα 65. Δε θα κάνουν σκόντο σε κανένα. Ισχυρίζονται ότι αυτό θα το κάνουν δήθεν για να σώσουν το ΙΚΑ. Οι βιομήχανοι χαντακώνουν το ΙΚΑ, στο οποίο χρωστάνε εκατοντάδες δισ. δρχ. και πάνε να τα φορτώσουν στην πλάτη τη δική μας. Για τον ίδιο λόγο, μας λένε ότι θα μειωθεί η σύνταξη. Στο τέλος δε θα παίρνουμε σύνταξη, αλλά τιμητικά διπλώματα για τις υπηρεσίες μας".

Καταλήγοντας ο Α. Ζαζόπουλος τόνισε: "Ολους μας αφορά και όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές. Στις 22 Σεπτέμβρη συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου και θα ακολουθήσει μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων,μέχρι να τους χαλάσουμε τα σχέδια".

Οι κυβερνητικές δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση στους εργαζόμενους. Οπως θα μας πει ο Γ. Κοντογιώργος,"είμαι 30 χρόνια οικοδόμος και θέλω 3 - 4 χρόνια ακόμα να βγω στη σύνταξη. Ο οικοδόμος δεν μπορεί να αντέξει στο μαδέρι, όπως θέλουν, μέχρι τα 65 χρόνια. Δε γίνεται". Δίπλα του ο Κ. Παπάζογλου θα συμπληρώσει: "Μας λένε, δηλαδή, από τη συνταξιοδότηση και στο νεκροταφείο. Αντί να θέλει να καταργήσει τα βαρέα η κυβέρνηση, θα πρέπει να μειώσει και άλλο το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση στους οικοδόμους. Να αντέξουμε και μεις να ζήσουμε λίγα χρόνια σαν συνταξιούχοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ