Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επίθεση στην κουβανική αθλητική κοινότητα

"Οσοι γνωρίζουν αυτόν τον αθλητή, την καριέρα του στο άθλημα, το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε πάνω από 60 ελέγχους αντι-ντόπινγκ στη διάρκεια τουρνουά, αλλά και σε άλλες περιόδους - πολλούς χωρίς προειδοποίηση - και το γεγονός ότι μόνο φέτος έχει υποβληθεί σε 8 ελέγχους αντι-ντόπινγκ, είναι πεπεισμένοι για την αθωότητά του". Ο γιατρός Μάριο Γκράντα,επικεφαλής του Ινστιτούτου Αθλιατρικής της Κούβας,μίλησε στο "Ράδιο Αβάνα" της Κούβας για την ανίχνευση κοκαϊνης στο δείγμα του Χαβιέρ Σοτομαγιόρ στους Παναμερικανικούς Αγώνες, με μεγάλη δόση πίκρας. "Αυτός ο αθλητής είναι ένας τέλειος τζέντλεμαν στην κονίστρα του αθλητισμού, κι εκτός αυτού μελετά πολύ καλά ο,τιδήποτε πριν το πάρει".

Η κουβανική αθλητική κοινότητα μιλά για "επίθεση" εναντίον της, η οποία πλήττει έναν από τους πιο λαμπρούς και άξιους εκπροσώπους, όχι μόνο της Κούβας, αλλά και του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σοτομαγιόρ,είπε ο Γκράντα,είναι "ένα σύμβολο εναντίον του ντόπινγκ στη χώρα μας. Στην Κούβα, ο αγώνας κατά των ναρκωτικών έγινε στο πλαίσιο ενός ευρέως κοινωνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος, στενά συνδεδεμένου με την πρόοδο του αθλητισμού και τις υγιεινές συνήθειες παιδιών και ενηλίκων, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυαλού, που δε χρειάζεται "τονωτικές ουσίες" οποιουδήποτε είδους".

"Τα τελευταία 40 χρόνια", σημείωσε ο Γκράντα,"η Κούβα είχε ελάχιστες περιπτώσεις ντόπινγκ, μερικές για ουσίες (codine, dextrotropics), που σήμερα είναι επιτρεπόμενη η χρήση τους, και μερικές για εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη, σε δόσεις που σήμερα επιτρέπονται, ελάχιστες για αναβολικά, και ουδέποτε περίπτωση - ούτε μία - για ναρκωτικά που χρησιμοποιούνται για "διασκέδαση"".

Ο ίδιος ο Σοτομαγιόρ,ο οποίος κέρδισε το χρυσό στο ύψος, στους Παναμερικανούς του Γουίνιπεγκ, αισθάνεται "έκπληκτος, οργισμένος, στιγματισμένος". Αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, λαμβάνοντας υπόψη της και το παρελθόν του, η Οργανωτική Επιτροπή των Παναμερικανικών Αγώνων "θα πάρει τη σωστή απόφαση".

Ο Γκράντα δηλώνει "την εμπιστοσύνη" του προς την κρίση της επιτροπής και λέει πως η σωστή απόφαση είναι η αθώωση του Σοτομαγιόρ.

Ομως, τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας στους Παναμερικανικούς, Ουμπέρτο Ροντρίγκες,σχολιάζουν ότι κάθε μέλος της αποστολής "ναρκώθηκε". Από την άφιξή της. Τα ναρκωτικά που τους δόθηκαν ήταν"η εχθρότητα, η προκλητικότητα, η ανασφάλεια, η έλλειψη ανοχής". Συστηματικά, λένε οι δύο άνδρες, καταγγείλαμε αυτή τη συμπεριφορά.

Ο Γκράντα τονίζει ότι "υπό αυτές και άλλες πιέσεις, οι αθλητές μας αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν τη σημαία της Κούβας. Αυτοί οι ανίατοι υποκινητές (σ.σ. της επίθεσης κατά του Σοτομαγιόρ) θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, και τις ίδιες τους τις συνειδήσεις. Η ανθρώπινη και αγωνιστική ποιότητα του αθλητή, οι αξίες του, η κοινωνικοποίησή του, η αξιοπρέπεια και η ευπρέπειά του είναι πάνω από οποιαδήποτε απόφαση σε βάρος ενός αθώου, που προκύπτει από ένα ιατρικό τεστ".

Ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ, πρωταθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παγκόσμια τουρνουά, κεντροαμερικανικά πρωταθλήματα και παναμερικανικά πρωταθλήματα, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο ύψος, είναι ίσως ο άνθρωπος που αποτελεί το γνωστότερο σύμβολο του αθλητισμού της Κούβας.

"Αυτός ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για τους αθλητές, που αγνοούν τον πόνο και την αδικία, επιδεικνύουν την ικανότητα να τα υπερβαίνουν, τις ανεξάντλητες πηγές του ανθρώπινου πνεύματος, και είναι κάτοχοι μιας δύναμης στο μυαλό και τις ιδέες", καταλήγει ο Γκράντα.

Ο Κουβανός άλτης κέρδισε τον τέταρτο τίτλο του σε Παναμερικανικούς Αγώνες την 30ή Ιούλη, αλλά την 2α Αυγούστου ο Μάριο Βάσκεζ Ράνα,επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Παναμερικανικών Αγώνων, ενημέρωσε ότι το αντι-ντόπινγκ τεστ βρήκε ίχνη κοκαϊνης στο δείγμα του Σοτομαγιόρ.

Σοτομαγιόρ: "πλεκτάνη"

Μιλώντας στην εφημερίδα "Granma",ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ δήλωσε ότι πιστεύει πως έπεσε θύμα συνωμοσίας. Στη συνέντευξή του (στο φύλλο της 5/8), ομολόγησε ότι δεν ξέρει πώς βρέθηκαν ίχνη κοκαϊνης στο δείγμα του. Εξήγησε ότι πάντα απέρριπτε το ντόπινγκ, και δε χρειάζεται να καταφύγει σε "βοηθήματα" για να αγωνιστεί.

Ο Κουβανός αθλητής, που αποκαλείται "βασιλιάς του ύψους" από τους συμπατριώτες του, ξέρει πολύ καλά, όπως είπε, ότι οποιαδήποτε παράνομη ουσία ανιχνεύεται αυτόματα ακόμη και σε εξέταση ούρων, και δε θα τη χρησιμοποιούσε. Εκτός αυτού, σχολίασε, δε χρειάζεται διεγερτικά για να πηδήξει πάνω από τα 2,30 μέτρα. "Τα τελευταία 15 χρόνια, έχω ξεπεράσει αυτό το ύψος 300 φορές", δήλωσε.

Ο Σοτομαγιόρ είπε ακόμη ότι δε συνηθίζει να παίρνει ούτε τις - νόμιμες - βιταμίνες και τα συστατικά που παρέχονται σε όλους τους αθλητές, αν και λόγω της ηλικίας του έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μια φυσική ουσία που τον βοηθά.

Μιλώντας για τους ελέγχους ντόπινγκ στους οποίους έχει υποβληθεί, ο Κουβανός άλτης είπε ότι τον έχουν σταματήσει ακόμα και στην πόρτα του σπιτιού του.

Αυτό που τον ανησυχεί, είπε ο Σοτομαγιόρ,δεν είναι οι κυρώσεις εναντίον του, αλλά η σπίλωση της καριέρας του, της "αθλητικής του τιμής", μετά από τόσα χρόνια. "Δε χρειάζομαι καμία ουσία για να περάσω τα 2,30, δε χρειάζομαι ούτε ύπνο", κατέληξε.

Διαδήλωση στο Γουίνιπεγκ

Την Παρασκευή μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το Κέντρο Συνεδριάσεων του Γουίνιπεγκ, σε μια διαδήλωση, με την οποία απαίτησαν "Σεβασμό για τους Κουβανούς Αθλητές". Οι διαδηλωτές έφεραν πανό που ανέγραφαν "Οι Παναμερικανικοί Αγώνες είναι ένα αθλητικό, όχι ένα πολιτικό γεγονός", και "Αφήστε τους Κουβανούς αθλητές να παίξουν εν ειρήνη".

Με συνθήματά τους, οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσουν οι προκλήσεις εναντίον της αντιπροσωπείας της Κούβας, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για την ελλιπή ασφάλεια για τα μέλη της.

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ