Τρίτη 3 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Συντηρείται το κλίμα έντασης

ΠΕΚΙΝΟ.-

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο "Xinhua" ανέφερε λακωνικά χτες ότι ο στρατός της ΛΔ της Κίνας "δοκίμασε επιτυχώς" ένα νέο πύραυλο εδάφους - εδάφους, γεγονός που ερμηνεύτηκε από το σύνολο του δυτικού Τύπου ως "νέα απειλή" προς την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Το BBC συνέδεσε τη δοκιμή αυτή με την "αναμενόμενη" - σύμφωνα με σχετική έκθεση του αμερικανικού κονγκρέσου - δοκιμή του πυραύλου "Φενγκ Ντονγκ 31" ("Ανατολικός Ανεμος").

Αν πρόκειται γι' αυτό το όπλο, σημείωσαν στρατιωτικοί αναλυτές, η συζήτηση αφορά έναν βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 8.000 χιλιομέτρων, που μπορεί να φέρει μία πυρηνική κεφαλή, η δοκιμή του οποίου είχε προαγγελθεί, και θα ακολουθήσουν και άλλες ως το 2000.

Ωστόσο οι πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση ως το έσχατο βήμα στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Ταϊβανέζου προέδρου Λι Τενγκ - Χούι την 13η του Ιούλη - με τις οποίες είχε αναφερθεί σε αποκατάσταση σχέσεων "κράτους προς κράτος". Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της, κατέστησε σαφές πως θα καταφύγει ακόμη και στη βία αν απειληθεί πλήρης ανεξαρτητοποίηση της νήσου "με βοήθεια ξένων παραγόντων".

Επισήμως, οι ΗΠΑ τηρούν την πολιτική της "μιας Κίνας" (δηλαδή δεν αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία της νήσου). Στο παρασκήνιο, μελετούν την πώληση αντιπυραυλικών συστημάτων και αεροσκαφών στην Ταϊπέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ