Κυριακή 1 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"
Ερχεται η δεύτερη "ΠΡΟΚΛΗΣΗ"!

Συνεχίζει η πολυεθνική την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στα χνάρια του προγράμματος ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Για άλλη μια φορά προκαλεί η θυγατρική της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ,"Αλουμίνιον της Ελλάδος" (ΑτΕ), η οποία συνεχίζει την αντεργατική τακτική της, προωθώντας ένα νέο - συμπληρωματικό - πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ",το οποίο περιλαμβάνει οικονομικές περικοπές, περισσότερη "εργολαβοποίηση" και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Το πρώτο, ομώνυμο πρόγραμμα, προέβλεπε την απόλυση 300 εργαζομένων, με προγράμματα... "εθελούσιας εξόδου", πολυειδικότητα, εντατικοποίηση και εκχώρηση σημαντικού μέρους εργασιών σε εργολάβους.

Για τους εργαζόμενους οι "γκρίζες" μέρες γίνονται "μαύρες", πάντα με την ανοχή και τη συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), καθώς η συρρίκνωση του προσωπικού συνεχίζεται, για να φτάσει στα τέλη του 1998 τους 1.306 εργαζόμενους, από 1.563 που ήταν στις αρχές του 1997. Βέβαια, η βαθμιαία συρρίκνωση έχει ξεκινήσει από το 1988, οπότε απασχολούνταν πάνω από 2.300 εργαζόμενοι!

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η εκπαίδευση σε πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικότητας, η ένταση της εκμετάλλευσης, η εφαρμογή της πολυ-ειδικότητας και η συνεχής εναλλαγή θέσεων εργασίας, είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, μια ακόμη σοβαρότερη συνέπεια έχει να κάνει με τον κίνδυνο που εγκυμονεί η εργοδοτική τακτική για την ανθρώπινη ζωή. Η αύξηση των εργολαβιών και η χρησιμοποίηση ανειδίκευτων και ανασφάλιστων εργαζομένων, οδηγεί κατά συνέπεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων (πρόσφατο ακόμα το θανατηφόρο στις 8 Απρίλη). Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα που διαμορφώνουν τις "νέες" εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους της ΠΕΣΙΝΕ. Τα παραπάνω "μέτρα" και αρκετά άλλα εντάσσονται στο πρόγραμμα "συνεχούς προόδου" και στο "σχέδιο προσαρμογής του ανθρωπινού δυναμικού και των ικανοτήτων", όπως το έχουν ονομάσει οι "εγκέφαλοι" ΠΕΣΙΝΕ.

Σήμερα όμως, πρόσθετα "δεινά" απειλούν τους εργαζομένους, από την τακτική της πολυεθνικής, μια και το προηγούμενο πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" (που άρχισε το 1997 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 1999) δεν έφερε το ποθούμενο οικονομικό αποτέλεσμα και χρειάζεται ένα άλλο πρόγραμμα - μια δεύτερη ΠΡΟΚΛΗΣΗ το ονόμασαν, ήδη, οι εργαζόμενοι - που θα περιλαμβάνει περικοπές σε βάρος του εργατικού κόστους, ύψους 2,9 δισ. δραχμών συνολικά, το οποίο διαχωρίζεται από τη διοίκηση σε 2,5 δισ. δραχμές και 400 εκατ. δραχμές!

"Μας συγχωρείτε λάθος", στους υπολογισμούς ήταν η προκλητική δικαιολογία της διοίκησης της ΑτΕ, προς τους εργαζόμενους, για τη δεύτερη ΠΡΟΚΛΗΣΗ.Παράλληλα, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, άφησε εκτεθειμένους τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα των οποίων υποτίθεται ότι υπηρετεί, αφού, στα πλαίσια του πρώτου στόχου που βάζει η ΠΕΣΙΝΕ, αυτού της "μεγιστοποίησης της συνεργασίας", απάντησε ότι το συζητάει! Προτίθεται, δηλαδή να συζητήσει πώς θα υπονομευτούν ακόμη περισσότερο και για άλλη μια απανωτή φορά, τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μόνο η ΕΣΑΚ έκανε καθαρό εξαρχής ότι δεν αποδέχεται και τα δυο προγράμματα περικοπών και κάλεσε την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου να σταματήσει να "παίζει" με το μεροκάματο και τη δουλιά των 1.306 εργαζομένων. Οπως τονίζει στο "Ρ" ο συνδικαλιστής Σωτ. Καλέας,εάν υπάρξει τώρα υποχώρηση, τότε η διοίκηση θα συνεχίσει με την ίδια τακτική και σε άλλες περικοπές, με μεγαλύτερη ένταση, κάθε φορά που θα αποφασίζει ότι έκανε "λάθος" σε κάποιο πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η ΤΕ ΠΕΣΙΝΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να μην περάσει η νέα προγραμματισμένη ένταση της εκμετάλλευσης και της εντατικοποίησης της εργασίας, που αποφέρει δισεκατομμύρια κέρδη στην πολυεθνική, μόχθο, κόπο και θυσίες στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ