Τετάρτη 28 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Επικύψεις" του Στεπάσιν στους Αμερικάνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν, που βρίσκεται για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, μιλώντας χτες σε επιχειρηματίες, υποσχέθηκε μια "δίκαιη, ανοιχτή και φιλική προς τις επενδύσεις" Ρωσία, επισημαίνοντας ότι δε θα υπάρξει επιστροφή στον κομμουνισμό ή στις πολιτικές του ψυχρού πολέμου. Στην ομιλία που, σύμφωνα και με δημοσιογραφικά σχόλια, ήταν φτιαγμένη για να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς επιχειρηματίες, ο Στεπάσιν είπε στο Αμερικανορωσικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ότι "τίποτε δε θα μας ρίξει πίσω στον ψυχρό πόλεμο", και ότι "οι κομμουνιστές δε θα νικήσουν ποτέ στη Ρωσία... Δε θα επανέλθουν ποτέ. Κανείς δε θα αφήσει (κάτι τέτοιο) να συμβεί". Ο Στεπάσιν, που θα έχει συνομιλίες με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία είναι δεσμευμένη στις νέες πολιτικές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνησή του και το ΔΝΤ, ενώ υποσχέθηκε νέους νόμους για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεων. Επισήμανε ακόμα ότι οι διαφωνίες για το ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία δε θα διαταράξουν τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Στεπάσιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η επίσκεψή του συμπίπτει με την πιθανολογούμενη έγκριση από το ΔΝΤ ενός δανείου 4,5 δισ. δολαρίων προς τη Ρωσία.

Απεργία πείνας στο Ταταρστάν

Στο μεταξύ στην πλατεία της πρωτεύουσας του Ταταρστάν, Καζάν, συνεχίζεται η προειδοποιητική απεργία πείνας εκπροσώπων 15 πολιτικών κομμάτων, κοινωνικοπολιτικών οργανώσεων και κινημάτων που έχει ξεκινήσει στις 19 Ιούλη σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του εκλογικού νόμου. Οι απεργοί απαιτούν να προσαρμοστεί η εκλογική νομοθεσία του Ταταρστάν στον ομοσπονδιακό νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Διαμαρτύρονται, γιατί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ταταρστάν και ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου δε θέλουν να λάβουν υπόψη τις τροποποιήσεις, τις τροπολογίες και τις προσθήκες που προτείνουν οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στο σχέδιο της εκλογικής νομοθεσίας του Ταταρστάν, καθώς και τα δίκαια, τεκμηριωμένα νόμιμα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Πολίτες της πρωτεύουσας πραγματοποιούν πικετοφορίες συμπαράστασης στους απεργούς στο κτίριο του Κρατικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών κάλεσε την ηγεσία του Ταταρστάν να κάνει δεκτά τα αιτήματα των απεργών. "Θεωρούμε τη θέση της ηγεσίας της Δημοκρατίας όχι μόνο ως προσανατολισμό στη διεξαγωγή των εκλογών σε συνθήκες διοικητής αυθαιρεσίας και νόθευσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, αλλά και ως επιδίωξη να καταστραφεί ο ενιαίος νομικός χώροςτης Ρωσίας και να υπονομευτεί η ακεραιότητά της", αναφέρεται στην έκκληση.

Πυρηνικός εξοπλιστικός ανταγωνισμός εν όψει...

Αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία, προειδοποίησε χτες, μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ότι, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν ένα εθνικό σύστημα άμυνας έναντι των βαλλιστικών πυραύλων(ΑΒΜ), η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε "αναβάθμιση" των πυρηνικών της δυνάμεων. Επισήμανε ότι η υπογραφή από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον νόμου για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος άμυνας έναντι των βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί σημείο "διγλωσσίας" της αμερικανικής ηγεσίας. Ο Κλίντον, είπε ο αξιωματούχος, έχει πολλές φορές στο παρελθόν επιβεβαιώσει τη δέσμευση στη Συνθήκη ΑΜΒ μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οι ΗΠΑ "εργάζονται και λαμβάνουν πρακτικά βήματα τα οποία όχι απλώς αντιτίθενται στο πνεύμα και τους σκοπούς της συνθήκης ΑΒΜ, αλλά ανοιχτά οδηγούν στην καταστροφή της". Η ανάπτυξη συστημάτων εθνικής εμβέλειας που προστατεύουν από τα πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων "απαγορεύεται" από τη Συνθήκη ΑΒΜ και συγκεκριμένα από το Κεφάλαιο 2, άρθρο 1, σημείωσε ο αξιωματούχος και εξήγησε, ότι σύμφωνα με Συνθήκη, οι δύο χώρες δεσμεύονται να μην αναπτύξουν τέτοια συστήματα και να μη δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση τέτοιας άμυνας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το σχεδιαζόμενο σύστημα των ΗΠΑ θα παρέχει δυνατότητες επιτήρησης και λήψης πληροφοριών από το Διάστημα και θα επιτρέπει την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της Ρωσίας και στόχευση, πράγμα που παραβιάζει επίσης τη Συνθήκη ΑΒΜ. "Αν η συνθήκη, που μας υπηρέτησε για 25 χρόνια, καταστραφεί, θα είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο", είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αφοπλισμού θα "σταματήσει" και θα αρχίσει "ένας νέος γύρος εξοπλισμών που θα συμπεριλάβει ανάπτυξη συστημάτων και στο Διάστημα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ