ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Ο αριθμός των "κυβερνοναυτών" στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο - δεκατετράμηνο διπλασιαστεί και φτάνει σήμερα πλέον τα 27 εκατομμύρια ιδιώτες και τους σχεδόν 22,5% εργαζόμενους που έχουν από τον εργασιακό τους χώρο πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Αυτό πιστοποιήθηκε χτες από τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) που πρόσθεσε ότι ποσοστό 8,3% νοικοκυριών διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,4%.
Ομως υπάρχει - και εν προκειμένω - το χάσμα Βορρά και Νότου, αφού η κατανομή γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: 39,6% σουηδικά νοικοκυριά έχουν πρόσβαση, 24,6% δανικά, 17,2% φινλανδικά, ενώ στον αντίποδα είναι τα ισπανικά νοικοκυριά (5%), τα γαλλικά (3,9%), τα πορτογαλικά (3,4%) και τα ελληνικά (2,9%).
Στη σημερινή ΕΕ, 13,3% των εργαζομένων εργάζονται με το διαδίκτυο, επιθυμώντας κατά τη σειρά της προσωπικής αξιολόγησης τη σύνδεση με τους κατά τόπους δήμους, ώστε να αποφεύγονται περιττές μετακινήσεις (ποσοστό 47,8% των ερωτηθέντων), χάρη στις συνδέσεις να γίνονται ταξιδιωτικές κρατήσεις(ποσοστό 47,8%), να παρέχονται ιατρικές συμβουλές (41,9%), να διερευνώνται επαγγελματικές ευκαιρίες (41,5%), να υπάρχει συμμετοχή εξ αποστάσεως σε εκπαιδευτική διαδικασία (33,9%), να γίνονται εξ αποστάσεως εμπορικές παραγγελίες (33%) και, τέλος, να υπάρχει επικοινωνία με πολιτικούς (11%).
Ποσοστό 30,8% των πολιτών της ΕΕ διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην κατοικία τους, όμως η αναντιστοιχία "κυβερνοναυτών" σε Βορρά και Νότο υφίσταται και εδώ, αφού από αυτούς ποσοστό 59,8% είναι εγκαταστημένοι στη Σουηδία, συγκριτικά ένα τοις εκατό λιγότεροι είναι εγκαταστημένοι στην Ολλανδία αλλά και στη Δανία, ενώ στο τέλος του κατάλογου είναι οι Ελληνες κυβενονάυτες (12,2% του συνόλου), 18,4% είναι οι Πορτογάλοι, και το ποσοστό των Γάλλων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αγγίζει το 23% του συνόλου για την ΕΕ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία, 30,2% των πολιτών της ΕΕ, καταφεύγουν σήμερα στις υπηρεσίες της. Εν προκειμένω προηγούνται οι Φινλανδοί (64,4%) ακολουθούμενοι από τους Σουηδούς (60,3%) και σε απόσταση από τους Ιταλούς (44,2%). Μιας δεύτερης ομάδας του ίδιου καταλόγου ηγούνται οι Γάλλοι (25,5%) και έπονται Ολλανδοί (24,2%) και Γερμανοί (19,4%) των κατόχων κινητών τηλεφώνων στα όρια της ΕΕ.