Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιστάθμισαν τη λιτότητα με τραπεζικά δάνεια

Η μακροχρόνια πολιτική μείωσης της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών εισοδημάτων, η βασική αιτία υπερχρέωσης των εργαζόμενων νοικοκυριών στις τράπεζες, όπως βεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα καταναλωτικά - στεγαστικά δάνεια

Σε... θερμοκήπιο για την εκρηκτική αύξηση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών από τις τράπεζες, αποδείχτηκε η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας - που συνεχίζεται και επί των ημερών μας - καθώς οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα πλατιά λαϊκά στρώματα "αμύνονται" σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική και προσπαθούν να ν' αντισταθμίσουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης με δανεικά από τις τράπεζες. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν ότι ο τραπεζικός δανεισμός ελληνικών νοικοκυριών και η ικανοποίηση των καταναλωτικών αναγκών τους με "πλαστικό" χρήμα συνεχίζεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι - σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος - το συνολικό ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες φέτος το Μάη, ανήλθε στο ποσό των 2,81 τρισ. δραχμών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης τόσο των καταναλωτικών όσο και και των στεγαστικών δανείων, ως προς τα επίπεδα βάσης του προηγούμενου Δεκέμβρη, είναι σημαντικά υψηλότερος από τα αντίστοιχα επίπεδα της περιόδου του 1998.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μάη του 1999:

  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο ποσό των 1,69 τρισ. δραχμών, από 1,55 τρισ. δρχ. που ήταν το Δεκέμβρη του 1998. Ο ρυθμός αύξησης των υπολοίπων το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη ως προς το Δεκέμβρη έτρεχε με ρυθμό 8,5%, έναντι ρυθμού αύξησης 5,7% το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Σε ετήσια βάση (Μάης '98 - '99) ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων ανήλθε 21,7% έναντι 22,1% της προηγούμενης περιόδου.
  • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε σε 1,13 τρισ. δρχ. έναντι 956 δισ. δρχ. το Δεκέμβρη του 1998. Ο ρυθμός αύξησης το πεντάμηνο (ως προς το Δεκέμβρη) ανήλθε σε 18%, έναντι 9,4% το αντίστοιχο διάστημα του 1998. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης ανήλθε σε 47,4% έναντι 27,9% την αντίστοιχη περίοδο του 1998.

Μπροστά στην παραπάνω εικόνα και με τη σκέψη προσηλωμένη στη μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2% στους επόμενους μήνες για την πάση θυσία ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται στο προσεχές διάστημα να προχωρήσει στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για τον περιορισμό της χορήγησης δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, αφού τα μέτρα που είχε πάρει πριν λίγους μήνες δεν απέδωσαν στο βαθμό που προσδοκούσε. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε και ο υποδιοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας,ο οποίος σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει "να γίνουν αυστηρότερα", θα κινούνται ωστόσο στην ίδια λογική με αυτά του περασμένου Απρίλη.

Τα μέτρα που είχε λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος τον περασμένο Απρίλη για την εξυπηρέτηση του ίδιου σκοπού, προέβλεπαν ότι αν ο ρυθμός αύξησης των χορηγούμενων δανείων καταναλωτικής πίστης καθώς και των δανείων που αφορούν το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, υπερβεί το 12% σε ετήσια βάση, επιβάλλονται δεσμεύσεις ίσες με το ποσό της υπέρβασης. Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να κατατεθούν άτοκα και για διάστημα έξι μηνών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο οι εμπορικές τράπεζες (ιδιαίτερα αυτές που υπερισχύουν στην ελληνική αγορά) φαίνονται διατεθειμένες να υποστούν το κόστος που τους αναλογεί, αφού ο στόχος απόκτησης όλο και μεγαλύτερου μεριδίου στον τομέα της καταναλωτικής πίστης αλλά και των στεγαστικών δανείων, αποδεικνύεται όσο υλοποιείται, περισσότερο επικερδής γι' αυτές.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ