ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -
Οξύνεται η πολιτική κρίση στο Βελιγράδι με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας, σχηματίζοντας, εντούτοις, δύο πόλους: Ο ένας φαίνεται πως συγκροτείται από τη συνεργασία της Συμμαχίας για την Αλλαγή και της Ενωσης Δημοκρατικών Κομμάτων, που ανακοινώθηκε χτες. Ο άλλος αντιπολιτευόμενος πόλος είναι το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος εξακολουθεί να γυρνά την πλάτη στην παραπάνω αντικυβερνητική "συμμαχία", χαρακτηρίζοντάς την "ως κύρια υποκινούμενη από τη Δύση"...
Ωστόσο, η επιδεινούμενη οικονομική κρίση, που πήρε νέα "ώθηση" εξαιτίας των φονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών, ίσως αποβεί πιο μοιραία για τη σημερινή γιουγκοσλαβική και σερβική ηγεσία, σε σύγκριση τουλάχιστον με τις πυρετώδεις αλλά όχι... συγκλονιστικά μαζικές συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Με το άνω του 50% του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας να είναι άνεργο, την πλειοψηφία των συνταξιούχων σε κατάσταση απελπισίας, τους εφέδρους του στρατού να αυξάνουν τις διαδηλώσεις τους εξαιτίας της μη καταβολής μισθών. Επιπλέον, το σύνολο των βιομηχανικών μονάδων και το συγκοινωνιακό και ενεργειακό δίκτυο της χώρας είναι, ως επί το πλείστον, κατακερματισμένο από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές...
Για περίπου δύο ώρες είχε αποκλειστεί χτες το κέντρο της σερβικής πόλης Νις. Αφορμή; Η διαδήλωση περίπου 400 οργισμένων εφέδρων του στρατού, που πραγματοποιήθηκε με βασικό αίτημα την καταβολή καθυστερημένων μισθών για το διάστημα που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο. Συνολικά, οι καθυστερημένες οικονομικές αποζημιώσεις των χιλιάδων εφέδρων που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο ανέρχεται στο ποσό των 100.000.000 δολαρίων! Αλλα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και επιδομάτων για την ενοικίαση σπιτιών. "Υποσχέθηκαν" πως θα επαναλάβουν σήμερα αλλά και στο μέλλον παρόμοια διαδήλωση έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Παρόμοιες οικονομικές δυσκολίες δεν έχουν μόνον οι έφεδροι, αλλά αξιωματικοί και στρατηγοί του στρατού. Η σερβική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως θα τους καταβάλλει κάποια χρήματα στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Θα μπορέσει;
Το ίδιο 24ωρο, η Συμμαχία για την Αλλαγή και η Ενωση Δημοκρατικών Κομμάτων, που εκπροσωπούν συνολικά 38 (! ) κόμματα, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την ανάληψη κοινής αντικυβερνητικής δράσης.
Ο Βλάνταν Μπάτιτς, εκπρόσωπος της Συμμαχίας, είπε πως η υπογραφή της κοινής ανακοίνωσης θα έχει στόχο τη "διοχέτευση της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του σημερινού καθεστώτος της Σερβίας με τον κατάλληλο τρόπο".
Ο πιο δημοφιλής ηγέτης κόμματος αντιπολίτευσης, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, εξακολουθεί να αρνείται σθεναρά την οποιαδήποτε συνεργασία του με τη Συμμαχία των παραπάνω αντικυβερνητικών σχηματισμών.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στη γαλλόφωνη εφημερίδα "ΛΕ ΣΟΥΑΡ", ο Ντράσκοβιτς στηλίτευσε τη στάση της Συμμαχίας για την Αλλαγή, λέγοντας πως υποκινείται από τη Δύση και πως συγκροτείται από "κόμματα προδοσίας που επιχειρούν να προκαλέσουν ταραχές και αιματοχυσία στη Σερβία".
"Η τρομακτική υπόθεση ενός εμφυλίου πολέμου στη Σερβία είναι πιθανή και θα ήταν εγκληματικό να μην τη λάβουμε υπόψη μας" σημείωσε σε άλλο σημείο ο Ντράσκοβιτς, υποστηρίζοντας πως η "αξιοπρεπής αποχώρηση του Μιλόσεβιτς θα ήταν η καλύτερη λύση".
Στο μεταξύ, στην προχτεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση (το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το κόμμα της συζύγου του Μιριάνα) ανακοίνωσαν πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν ανήκει πλέον στον συνασπισμό, μετά την ανακοίνωση της συγκεκριμένης παράταξης πως τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Προέδρου της ΟΔΓ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Κατά συνέπεια, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποπέμφθηκε και από τη Βουλή χάνοντας τις πέντε έδρες που είχε. Ο δεν πρόεδρος της ΝΔ, Ντούσαν Μιχαϊλοβιτς, χαρακτήρισε αυτή την απόφαση "παράνομη και εκδικητική".
Εξαιτίας της αποπομπής του κόμματος της ΝΔ, αποχώρησε άλλο ένα κόμμα: ο Συνασπισμός της Βοϊβοδίνας, με τον αρχηγό του Ντράγκαν Βεσελίνοφ να δηλώνει πως θα επιστρέψει στη Βουλή "μόνο εφόσον αυτή αρχίσει πάλι να λειτουργεί κανονικά"...
Σ' αυτή την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής αποφασίστηκε η κατάργηση ορισμένων δραστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών, (όπως η αυξημένη αστυνομική εξουσία και η απαγόρευση των διαδηλώσεων) και η διατήρηση άλλων, όπως η αυξημένη φορολογία και οικονομικοί περιορισμοί. Ετσι, ανάμεσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι και η "πληρωμή αλληλεγγύης", δηλαδή, η παρακράτηση ποσοστού επί των εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων που έχασαν τις δουλιές τους λόγω των βομβαρδισμών.
Στο Κοσσυφοπέδιο οι προσπάθειες των αξιωματούχων του ΟΗΕ για τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού πολιτικού συμβουλίου που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της περιοχής, στέφθηκαν με αποτυχία.
Αφορμή αποτέλεσε η απουσία στελεχών αλλά και του ίδιου του ηγέτη του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσόβου, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, ο οποίος, λίγες ώρες μετά την προχτεσινή άφιξή του στο Κόσσοβο, αναχώρησε εσπευσμένως για την ΠΓΔΜ ή κατά άλλες πληροφορίες για την Ιταλία. Επισήμως δε δόθηκε εξήγηση γι' αυτή τη στάση του Ρουγκόβα, ο οποίος προχτές εμφανίστηκε να διεκδικεί την ιδιότητα του "προέδρου" όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών. Λέγεται, πάντως, πως το γεγονός πως το κόμμα του θα καταλάμβανε μόνον δύο θέσεις στο πολιτικό συμβούλιο Κοσσυφοπεδίου, ήταν η πραγματική αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη. Φημολογείται, δηλαδή, πως ο Ρουγκόβα επέλεξε να "απουσιάσει" εξαιτίας της αδυναμίας του να έχει τον κύριο λόγο σ' αυτό το συμβούλιο, που θα συγκροτούνταν από δύο στελέχη του κόμματός του, δύο στελέχη του "UCK" και δύο της Ενωμένης Δημοκρατικής Ενωσης και δύο εκπροσώπους των Σέρβων... Ο παρών συσχετισμός των δυνάμεων σίγουρα θα περιόριζε τις πολιτικές φιλοδοξίες του Ρουγκόβα...