Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αντιγόνη" και άλλες πρεμιέρες

"Λυρική τραγωδία του έρωτα και του θανάτου εμπνευσμένη από το γνωστό έργο του Σοφοκλή "Αντιγόνη"", χαρακτήρισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Κούνδουρος την παράσταση "Εγώ, η Αντιγόνη" που θα παρουσιάσει (Παρασκευή και Σάββατο) στην Επίδαυρο. Πρόκειται για μουσικολυρική εκδοχή της τραγωδίας του Σοφοκλή, που όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης "έχει ουσιαστικά δύο θεατρικά γεγονότα: ένα μουσικό και ένα πρόζας".

Στην αρχή είναι η μουσική. Μια σύνθεση σε φόρμα ορατορίου, όπου η ορχήστρα, η χορωδία και τρεις τραγουδιστές εξιστορούν με τους δικούς τους τρόπους το αρχαίο παραμύθι της μικρής Αντιγόνης, κόρης του τυφλού βασιλιά Οιδίποδα. Δυο γεγονότα αναπτύσσονται παράλληλα. Οι θεατρίνοι του μπουλουκιού στο κέντρο και ολόγυρα μουσικοί, χορευτές και τραγουδιστές, ένας κόσμος μαγικός, ένα λουλουδιασμένο περιβόλι, ανθολογημένο από μνήμες λαϊκών τραγουδιών και ερανίσματα της τραγωδίας του Σοφοκλή.

Τη μετάφραση - διασκευή και το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης. Τη μουσική ο Μιχάλης Γρηγορίου,τη μουσική διεύθυνση ο Μίλτος Λογιάδης,τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ,τα σκηνικά και τις μάσκες ο Δημήτρης Ζιάκας,τις χορογραφίες οι Νατάσσα Ζούκα, Αγγέλα Λύρα,τη διεύθυνση της χορωδίας ο Κωστής Κωνσταντάρας και τους φωτισμούς ο Νίκος Καβουκίδης.Οι ερμηνευτές της ενδιαφέρουσας, κατά Κούνδουρο "Αντιγόνης", είναι οι: Δήμητρα Χατούπη, Χρίστος Τσάγκας, Μάνος Στλάκης, Κατερίνα Παυλάκη, Μιχάλης Αεράκης, Μανώλης Σορμαϊνης.Ως κορυφαίοι του γυναικείου και ανδρικού χορού τραγουδούν η Σαββίνα Γιαννάτου,η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο βαρύτονος Τάσσης Χριστογιαννόπουλος.Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Κρατικής Οπερας Σόφιας,η Χορωδία "Fonw Musikalis",ανδρικός και γυναικείος χορός.

  • Από το αρχαίο θέατρο "Δίον", στην Κατερίνη, ξεκινούν στις 17/7 οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου με τους αριστοφανικούς "Ορνιθες".Στην παράσταση, που αφιερώνεται στον Αλέξη Σολωμό,συμμετέχουν 41 ηθοποιοί, 9 μουσικοί με ζωντανή ορχήστρα και 34 μέλη χορού. Σκηνοθέτης των "Ορνίθων" ο Κώστας Τσιάνος,μετάφραση Αλέξης Σολωμός,σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ,μουσική Δημήτρης Παπαδημητρίου,χορογραφία Κώστα Τσιάνου, Ελενας Γεροδήμου,μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου.Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Νίκος Μπουσδούκος, Τρύφων Παπουτσής κ.ά. Οι "Ορνιθες" θα παρουσιαστούν στη Λάρισα (Κηποθέατρο, 20/7), την Καβάλα (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 24/7), τη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους, 28-29-30/7).
  • Το θεατρικό έργο του Φρέντυ Γερμανού "Τερέζα" θα παρουσιάσει αύριο στην Κομοτηνή το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.Σσκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάριου,σκηνικά - κοστούμια Τάσου Ζωγράφου,μουσική Κώστα Χαριτάτου.Παίζουν οι: Νάντια Μουρούζη, Νίκος Κούρος, Αίας Μανθόπουλος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Μαρία Μακρή, Μιλτιάδης Σαμαράς κ.ά. Οι παραστάσεις στην Κομοτηνή θα διαρκέσουν μέχρι τις 18/7, ενώ από τις 23-25/7 θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος. Ακολουθεί περιοδεία με πρώτο σταθμό την Αλεξανδρούπολη (28/7) και επόμενο τη Χίο (30-31/7).

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ