Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αναγγελία θυέλλης...

Αποκαλυπτική συνέντευξη Τύπου του διοικητή του ΙΚΑ και του υπουργού Εργασίας. Στο στόχαστρο οι επικουρικές συντάξεις. Στον τζόγο τα αποθεματικά του ΙΚΑ και μάλιστα - κατά τον κ. Νεκτάριο - χωρίς καν αποφάσεις του ΔΣ του Ιδρύματος! Στον όμιλο Γ. Κωστόπουλου η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας! Ξανά στο προσκήνιο το "τριφασικό" σύστημα, που μετατρέπει τις συντάξεις σε βοηθήματα και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτική ασφάλιση!

Από τις επικουρικές συντάξεις αρχίζει η νέα μεγάλη έφοδος της κυβέρνησης στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, με στόχο την πλήρη κατεδάφισή του, την κατάργηση του κατώτερου ορίου συντάξεων και τη θεσμοθέτηση του περιβόητου "τριφασικού" συστήματος. Ενός συστήματος, που θα "παρέχει" μία εθνική σύνταξη - προνοιακό βοήθημα, αλλά και την "εναλλακτική λύση" της ιδιωτικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, στον τζόγο "βγαίνει" και η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων,λίγα 24ωρα μετά την ανάθεση στην "Αλφα Αστικά Ακίνητα",του ομίλου Κωστόπουλου, της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ!

Καμία αμφισβήτηση των παραπάνω κυβερνητικών προθέσεων δε χωράνε οι τοποθετήσεις χτες τόσο του διοικητή του ΙΚΑ - και "αρχιερέα" της ιδιωτικής ασφάλισης - Μ. Νεκτάριου,όσο και του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, με θέμα: "Εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ: Βραχυχρόνια μέτρα και μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός". Το στίγμα της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που επέρχεται έδωσε ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ, ανακοινώνοντας ότι "η θεσμοθέτηση της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική και όχι αναδιανεμητική - όπως σήμερα - βάση είναι στους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση".

Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τα κυβερνητικά σχέδια ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: "Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος έχει αρχίσει. Η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει επιτροπή για να ετοιμάσει τις προδιαγραφές πρόσκλησης ενδιαφέροντος από διεθνείς οργανισμούς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Ενα σύστημα με βασικούς πυλώνες: α) την κύρια σύνταξη β) τη συμμετοχή εργοδοτών και εργαζομένων και γ) την ιδιωτική ασφάλιση, η οποία θα υπάγεται σε κάποιους κανόνες".

Σε ό,τι αφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ (σύμφωνα με το διοικητή του Ιδρύματος, τα αποθεματικά του ανέρχονται σε 150 δισ. δραχμές, ενώ η ακίνητη περιουσία του είναι ανυπολόγιστης αξίας - αναφέρθηκε από τον Μ. Νεκτάριο ότι η διοίκηση του Ιδρύματος πέρα από την πρόσληψη συμβούλου για την "αξιοποίηση" της ακίνητης περιουσίας του, "προχώρησε παραπέρα και εξέτασε τη δυνατότητα εκχώρησης στο σύμβουλο της δυνατότητας διαχείρισης των αποθεματικών, χωρίς να χρειάζεται εκ των προτέρων έγκριση των επενδυτικών αποφάσεων από το ΔΣ του ΙΚΑ"!Στο σημείο αυτό, ο Μ. Παπαϊωάννου χαρακτήρισε μεν "πρωτοποριακή" (!) την ιδέα, αλλά πρόσθεσε ότιη νομιμότητά της ελέγχεται".

Να σημειωθεί, σε ό,τι αφορά στην ακίνητη περιουσία, πως στην "Αλφα Αστικά Ακίνητα" παρέχεται η δυνατότητα να προβεί και σε αγοραπωλησίες, κάτι που απαγορεύεται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος, αφού αυτό το δικαίωμα έχει μόνο το ΔΣ, που φέρει και τις ποινικές ευθύνες.

Αμέσως μετά το ΙΚΑ - το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας, με 6.500.000 ασφαλισμένους άμεσα και έμμεσα, 850.000 συνταξιούχους, που καθημερινά προσφέρει υπηρεσίες σε 200.000 ανθρώπους, συνταγογραφεί 100.000 συνταγές, διενεργεί 60.000 εργαστηριακές εξετάσεις και παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε 2.000 άτομα - σειρά παίρνει και η περιουσία των άλλων ταμείων, αφού, όπως σημειώθηκε από το διοικητή του Ιδρύματος, "αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για παρόμοιες πρακτικές και από τα υπόλοιπα ταμεία".Κατά τα άλλα, δεν έλειψαν τα ευχολόγια περί πάταξης της εισφοροδιαφυγής και η ανακοίνωση νέων μέτρων, που ωστόσο κινούνται στη γνωστή και παμπάλαιη φιλοσοφία της λήψης ημιμέτρων τα οποία αφήνουν στο απυρόβλητο τους μεγαλοοφειλέτες. Δεν έλειψε ούτε η δημαγωγία για το πόσο βαθιά απασχολεί την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, που σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ επέρριψε την κύρια ευθύνη στους διευθυντές των κατά τόπους μονάδων....

Ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να "καυχηθεί" και για το μέχρι σήμερα έργο της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99 "σημαντική πρωτοβουλία"... Δήλωσε ότι στο εξής δε θα δικαιολογούνται επιχειρήσεις χωρίς βιβλίο νεοπροσλαμβανομένων, ενώ χαρακτήρισε "αδικαιολόγητο" το θόρυβο που ξέσπασε για τα αναδρομικά πρόστιμα για τις οικοδομές.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο Ταμείο Μετάλλου,λέγοντας ότι εντός του Ιούλη θα είναι έτοιμο το σχέδιο του ΙΚΑ για το ΕΤΕΜ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλούν σε συναγερμό για συντάξεις - Ταμεία(2011-12-10 00:00:00.0)
Επανέρχεται με νέους εκβιασμούς(2011-12-09 00:00:00.0)
Ανησυχητικές εξελίξεις σε Υγεία και Ασφάλιση(2003-07-26 00:00:00.0)
Επιβεβαίωση... παραλείψεων(2000-03-27 00:00:00.0)
Η «Οδύσσεια» ενός συνταξιούχου(2000-03-02 00:00:00.0)
Αύξηση ορίων, μείωση συντάξεων!(2000-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ