Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "ΣΚΟΥΠΑ" ΤΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Η επιχείρηση "σκούπα" της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των μεταναστών, δίνει την εντύπωση ότι σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για τη νέα έξαρση της εγκληματικότητας. Για να φανεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση, το κράτος, η αστυνομία "είναι εδώ", ότι έχουν βρει τον ένοχο και προχωρούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μόνο που τέτοιες επιχειρήσεις είχαμε αρκετές στο παρελθόν και βέβαια ούτε το πρόβλημα της εγκληματικότητας αντιμετωπίστηκε, ούτε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Αυτό που πέτυχαν και τότε ήταν ένας παροξυσμός ξενοφοβίας, η συστηματική καλλιέργεια ενός ρατσιστικού κλίματος και το σημαντικότερο, η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στα σημερινά επικίνδυνα φαινόμενα.

Ειδικά, μάλιστα, το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης παραπέμπει ευθέως στην ανάγκη ικανοποίησης μιας "αλβανοκτόνου" διάθεσης που έχει καταλάβει τα μέσα ενημέρωσης και διοχετεύεται μεθοδικά στη λεγόμενη "κοινή γνώμη". Η σύλληψη και η προσαγωγή υπόπτων με μοναδικό κριτήριο την εθνικότητα, η συγκέντρωση δικαίων και αδίκων στο γήπεδο της Παλλήνης όπου ακολούθησε η διαδικασία της εξακρίβωσης των στοιχείων τους, αλλά και το γεγονός ότι από τους 752 συλληφθέντες το 70% είχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δείχνουν ότι όλα αυτά δεν έγιναν για το αποτέλεσμα αλλά κυρίως για τη δημιουργία εντυπώσεων.

*****

Η έξαρση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την αδυναμία της αστυνομίας να την αντιμετωπίσει, δίνουν τροφή στα μέσα ενημέρωσης για να μετατρέψουν σε θέαμα τη δικαιολογημένη αγωνία, αλλά και αγανάκτηση των πολιτών που αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Ετσι δημιουργείται ένας πρώτης τάξεως υλικό για τη χειραγώγηση της "κοινής γνώμης". Αφού σε μια σειρά εγκλημάτων αποδεικνύεται η ενοχή Αλβανών, με ιδιαίτερη ευκολία αποδίδονται και τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα στους Αλβανούς και στη συνέχεια πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η εξίσωση: "Αλβανός άρα ένοχος". Η θεωρία της "συλλογικής ευθύνης" σε πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή, βάση κάθε φασιστικής θεωρίας και πρακτικής, με επικίνδυνες παρενέργειες αφού τώρα οι "εκκαθαρίσεις" γίνονται με κριτήριο την εθνικότητα, αύριο μπορεί να δικαιολογηθούν με κριτήριο κάποια κοινωνικά, ή πολιτικά χαρακτηριστικά. Ομως πίσω απ' αυτές τις επικίνδυνες "εξισώσεις" κρύβονται και άλλες σκοπιμότητες, προφανείς ή αφανείς, όπως ότι οι μετανάστες νόμιμοι και λαθραίοι μπορούν να χαρακτηριστούν υπεύθυνοι όχι μόνο για την εγκληματικότητα, αλλά και για την ανεργία, την ένταση της εκμετάλλευσης, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Βρήκαμε, δηλαδή, το εξιλαστήριο θύμα.

****

Μια τέτοια άποψη βολεύει ιδιαίτερα την κυβέρνηση αφού την απαλλάσσει από τις ευθύνες για την άνοδο της ανεργίας, τη βαθιά κρίση που πλήττει εξάλλου σε διεθνές επίπεδο τα λαϊκά στρώματα, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Αποτελέσματα μιας πολιτικής που ακολουθείται με συνέπεια, ενισχύοντας όλους τους παράγοντες αύξησης της εγκληματικότητας. Σ' αυτή την εγκληματικότητα που είναι υποπροϊόν των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, η συμμετοχή των μεταναστών (ειδικά των λαθραίων) μπορεί να είναι αυξημένη και αυτό σαν αποτέλεσμα της διπλής εκμετάλλευσης που υφίστανται πρώτα σαν εργαζόμενοι και μετά σαν εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα (με άθλιες αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με εκβιασμούς και πρωτόγονες συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης). Αυτό μάλιστα αποτυπώθηκε και στη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που αποδείχτηκε φιάσκο αφού λίγους μήνες πριν την εκπνοή των προθεσμιών από τους 240.000 μετανάστες που υπέβαλλαν τα χαρτιά τους, πήραν την "πράσινη κάρτα" μόνο 34.000 και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργοδότες τους αρνούνται να επικολλήσουν τα ένσημα.

Δεν είναι βέβαια μόνο η εκμετάλλευση στο εσωτερικό των κρατών αλλά και η εκμετάλλευση των φτωχών από τα πλούσια κράτη και σ' αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση διάλεξε να είναι με την πλευρά των εκμεταλλευτών. Ετσι και η Ελλάδα από χώρα που εξήγαγε μετανάστες προς τα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα, έγινε κι αυτή χώρα υποδοχής μεταναστών από χώρες που εξαθλιώνονται από τις πολιτικές των οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει και η χώρα μας, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

****

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη παράμετρος στην αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών από την κυβέρνηση και ειδικά των Αλβανών αφού κατά καιρούς τούς χρησιμοποιεί ως μέσο άσκησης πολιτικής αναλόγως των προβλημάτων με την Αλβανία, μια παράμετρος που τώρα παίρνει άλλες διαστάσεις καθώς οι μετακινήσεις πληθυσμών, τα μειονοτικά προβλήματα συγκαταλέγονται στους βασικούς μοχλούς των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ειδικότερα στη Βαλκανική.

Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, εγχώριου, ή εισαγόμενου, απαιτεί εκτός από την εξάλειψη των αιτίων που ευνοούν και αναπαράγουν την εγκληματικότητα, τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής αστυνομίας που συνεχίζει να είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση και στην καταστολή κυρίως του λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα οι Ελληνες εργαζόμενοι ξεπερνώντας τις σειρήνες της ξενοφοβίας, πρέπει να δυναμώσουν τους δεσμούς και την πάλη τους με τους Αλβανούς και τους άλλους αλλοδαπούς εργάτες για τα δικαιώματά τους, αφού τα συμφέροντα είναι κοινά.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Τέτοιες επιχειρήσεις είχαμε αρκετές στο παρελθόν και βέβαια ούτε το πρόβλημα της εγκληματικότητας αντιμετωπίστηκε, ούτε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Αυτό που πέτυχαν και τότε, ήταν ένας παροξυσμός ξενοφοβίας, η συστηματική καλλιέργεια ενός ρατσιστικού κλίματος και το σημαντικότερο, η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στα σημερινά επικίνδυνα φαινόμενα


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ