ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -
Οι λογαριασμοί σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια είναι ανοιχτοί. Το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, ενώ το Μαυροβούνιο δείχνει να "βράζει". Η φωτιά που έχει ανάψει καιρό τώρα δείχνει να ενισχύεται με όλα τα μέσα, γεγονός που επιτρέπει τον παραγκωνισμό του "μονότονου" Κόσσοβου, καταλαμβάνοντας την κεντρική σκηνή στην επικαιρότητα. Εξάλλου το θέμα της "αντιπολίτευσης" δεν έδειξε ότι μπορεί να κάνει ακόμα πρεμιέρα και παραμένει στα "προσεχώς".
Μάλιστα το θέμα της "ανεξαρτησίας" ήρθε στην επικαιρότητα με πολύ δραματικό τρόπο, αφού ο ίδιος ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου αλλά και κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά στο Πεντάγωνο, δήλωσε ολοκάθαρα ότι οι ενέργειες ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο που διέταξε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,εμπεριέχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να είναι "τα προπαρασκευαστικά στάδια" για μία επιχείρηση εναντίον της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου. Με άλλα λόγια ένα πραξικόπημα. "Εχουμε διαπιστώσει προετοιμασίες εδώ και αρκετές εβδομάδες για απόπειρα εγκαθίδρυσης σε αξιώματα περισσότερων Σέρβων και ατόμων που είναι πιστά στον αντίπαλο του Προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς", δήλωσε ο στρατηγός Κλαρκ και πρόσθεσε ότι οι σερβικές δυνάμεις επιχείρησαν να αναλάβουν τον έλεγχο των συνόρων στη χερσόνησο Πρέβλακα.
Πάντως, τον Κλαρκ ανέλαβε να διαψεύσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα,αφού μιλώντας κατά την τελική σύνοδο της Οικονομικής Διάσκεψης των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ότι: "Τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από το Κόσσοβο δε βρίσκονται στο Μαυροβούνιο" και "δε βλέπω στρατεύματα να πηγαίνουν στο Μαυροβούνιο". Ενώ ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη υποστήριξη του ΝΑΤΟ σε ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο, ο Σολάνα εξήγησε ότι δεν πρέπει να "τροποποιηθούν τα σύνορα".
Αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν τη δυτική κοινή γνώμη για να αποδεχτεί τις "εξελίξεις" στο Μαυροβούνιο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτής της ΟΔΓ, Τζουκάνοβιτς, κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις ώστε να μπορέσει να έρθει στις αγκάλες της δυτικής κοινότητας με τις καλύτερες προϋποθέσεις που μπορεί να του επιτρέπουν οι περιστάσεις.
Χθες λοιπόν προχώρησε σε μία απόφαση η οποία μάλλον είναι "παράλογη": Ο Τζουκάνοβιτς δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει οποιονδήποτε καταζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος που καταζητείται από το ΔΠΔ και κινδυνεύει να συλληφθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, διατρέχει τώρα τον ίδιο κίνδυνο αν βρεθεί στο Μαυροβούνιο, μια δημοκρατία που θεωρητικά ακόμα αποτελεί μέρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τζουκάνοβιτς, τόνισε ότι η χώρα (;) του που αγωνίζεται να ενταχθεί στο ΔΝΤ ή στην ΠΤ, δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνεργασία με το ΔΠΔ!
Παράλληλα, όλα τα πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στο Κοινοβούλιο αποδέχτηκαν και επισήμως χθες, την πρόσκληση - στην αρχή της εβδομάδας - που είχε απευθύνει το κυβερνών "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Μαυροβουνίου, ώστε να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τις μελλοντικές σχέσεις του Μαυροβουνίου μέσα στα πλαίσια της Ομοσπονδίας.
Ενώ ο Βουκ Ντράσκοβιτς,ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" - (SPO) - μιλώντας προς τα μέλη και τα στελέχη του κόμματός του στο Νόβι Σαντ, δήλωσε ότι αρνείται να συμμετάσχει στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση όσο το Βελιγράδι δε συμφιλιώνεται με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, όπως αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου. Ο Ντράσκοβιτς έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από την πρώτη σύνοδο διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό Μομίρ Μπουλάτοβιτς και τους εκπροσώπους πολλών κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του, που είναι να σχηματιστούν μεταβατικές κυβερνήσεις, στο επίπεδο της ομοσπονδίας και σ' εκείνο της Σερβίας, οι οποίες θα οργανώσουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, "η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την εκλογική βούληση των πολιτών του Μαυροβουνίου", δηλαδή να δεχτεί στους κόλπους της το "Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών" - (DPS) - του Τζουκάνοβιτς, υπογράμμισε. Ξεχνώντας ότι μέχρι πρότινος συμμετείχε στην κυβέρνηση που δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα του 1998.