Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Ταραχές" στη Γερμανία, μάχες στην Ανατολία...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΟΝΝΗ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΑΓΚΥΡΑ. -

Μικρές ζημιές αναφέρθηκαν από τις "επιθέσεις" που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες χτες σε τουρκικές επιχειρήσεις σε γερμανικές πόλεις. Αστυνομική πηγή στο Βερολίνο έκανε λόγο για σειρά "εμπρηστικών επιθέσεων".Στη Στουτγκάρδη,ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο, που χρησιμοποιείται από τους Τούρκους σαν τζαμί. Οπως διευκρίνισε αστυνομική πηγή, οι εμπρηστές έσπασαν ένα παράθυρο και πέταξαν μέσα ένα κοκτέιλ μολότοφ, τη στιγμή που στο κτίριο βρίσκονταν πολλά άτομα.

Στη Βρέμη,τρία τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία που βρίσκονται στην ίδια περιοχή έγιναν στόχοι επιθέσεων με κοκτέιλ μολότοφ. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη.

Τουρκικά ταξιδιωτικά γραφεία, τουρκικά πολιτιστικά κέντρα και καταστήματα δέχτηκαν ανάλογες επιθέσεις στο Βούπερταλ,στο Μπίλεφελντ και στοΜένχενγκλαντμπαχ,χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Στο Βερολίνο,τρεις "μασκοφόροι", κατά τη γερμανική αστυνομία, εισέβαλαν σε τουρκικό καφενείο στη συνοικία Νόικελν και έριξαν κοκτέιλ μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά, την οποία όμως έθεσαν υπό έλεγχο πυροσβέστες.

Οι γερμανικές αρχές φοβούνται "επεισόδια" μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής στη χώρα, και υπολογίζεται ότι 500.000 είναι Κούρδοι. Ο Οτο Σίλι, υπουργός της κυβέρνησης Σρέντερ, κάλεσε προχτές τους Κούρδους να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση".

Μάχες στη Νοτιοανατολική Τουρκία

Δώδεκα Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν χτες, στη διάρκεια συγκρούσεων με τα τουρκικά στρατεύματα στη νοτιοανατολική Τουρκία, των πρώτων που σημειώθηκαν μετά την καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θάνατο.

Το γραφείο του κυβερνήτη στο Ντιάρμπακιρ ανακοίνωσε πως τα τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν εκκαθαριστική επιχείρηση στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, και σκότωσαν 12 αντάρτες στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από την πλευρά των κυβερνητικών στρατευμάτων. Η επιχείρηση συνεχίζεται. Ενας αντάρτης συνελήφθη στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ένας ακόμα παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία Βαν.

Μετά την καταδίκη του Οτσαλάν στην εσχάτη των ποινών, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) σημείωσε πως δεν αποκλείεται να μεταφέρει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας στο δυτικό τμήμα της χώρας, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον στρατηγικών οικονομικών στόχων.

Οπως δήλωσε αστυνομική πηγή, μία άλλη ομάδα ανταρτών εξαπέλυσε στη διάρκεια της χτεσινής νύχτας επίθεση με ρουκέτες εναντίον δημόσιου κτιρίου στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, αλλά αστόχησε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ