Κυριακή 27 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 1999
Μια ελπιδοφόρα παράμετρος

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση, η ενίσχυση του ΚΚΕ από τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 1999, ανέδειξε ακόμη μια θετική και ελπιδοφόρα παράμετρο για το λαϊκό κίνημα. Ο λόγος γίνεται για την ψήφο των γυναικών και πώς αυτή η ψήφος επέδρασε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Είναι γεγονός ότι σ' αυτές τις εκλογές οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα έδωσαν, συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μεγαλύτερη ενίσχυση στο πλατύ ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σχετικά με τους άνδρες, συμβάλλοντας πιο αποφασιστικά στην ενίσχυσή του. Ετσι μειώθηκε σημαντικά η διαφορά που υπήρχε στο εκλογικό ποσοστό του Κόμματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες δίνουν ακόμη λιγότερες ψήφους στο ΚΚΕ. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας δείχνει ότι η διαφορά ανάμεσα στα αντρικά και τα γυναικεία εκλογικά τμήματα μειώθηκε στις 0,1 ποσοστιαίες μονάδες όταν στις ευρωεκλογές του 1994 ήταν 0,94 ποσοστιαίες μονάδες και στις εθνικές εκλογές του 1996 ήταν 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Ευρωεκλογές 1999: Τμήματα Ανδρών 9,2%, Τμήματα Γυναικών 9,1%

Ευρωεκλογές 1994: Τμήματα Ανδρών 7,09%, Τμήματα Γυναικών 6,15 %

Εθνικές Εκλογές 1996: Τμήματα Ανδρών 6,4%, Τμήματα Γυναικών 5,5%

Υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το εκλογικό ποσοστό στα τμήματα γυναικών είναι μεγαλύτερο από τα τμήματα των ανδρών, παρά το γεγονός ότι τόσο στις ευρωεκλογές του 1994, όσο και στις εθνικές εκλογές του 1996, τα αποτελέσματα ήταν αντίστροφα. (Πίνακας 1).

Στις εκλογικές περιφέρειες Β Αθήνας, Βοιωτίας, Κιλκίς, η διαφορά μεταξύ των τμημάτων ανδρών και γυναικών είναι μηδενική, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες Λάρισας, Χαλκιδικής και Λακωνίας, η διαφορά είναι ίση με αυτή του γενικού συνόλου, δηλαδή 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, Α Πειραιά, Αχαϊας και Γιαννίνων, η διαφορά πλησίασε αυτή του γενικού συνόλου, έγινε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν αρκετά μεγαλύτερη. (Πίνακας 2).

Θετικές διεργασίες

Συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 1994, η άνοδος στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ήταν στα τμήματα ανδρών 2,11 ποσοστιαίες μονάδες ενώ στα τμήματα των γυναικών η άνοδος ήταν 2,95 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 1996, η αντίστοιχη σύγκριση δείχνει ότι η άνοδος στα τμήματα ανδρών ήταν 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στα τμήματα γυναικών, η άνοδος ήταν 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Εχει τη σημασία της η ειδική αναφορά στην ψήφο των γυναικών. Η ανισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών συνιστά ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο εμφανίστηκε με την εμφάνιση των ταξικών κοινωνιών και θα υπάρχει όσο υπάρχει ταξική κοινωνία. Αυτή η ανισοτιμία είναι παράγοντας που δυσκολεύει τις εργάτριες, τις γυναίκες των εργατικών οικογενειών και των άλλων καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων να συμμετέχουν στην ταξική πάλη, στην πολιτική συνειδητοποίησή τους, στη συνειδητοποίηση των κοινωνικών αιτίων και της ταξικής ουσίας των προβλημάτων τους, αλλά και στην προοπτική της ριζικής εξάλειψής τους. Για την εργατική τάξη και το κόμμα της, η πολιτική συνειδητοποίηση των γυναικών και η συμμετοχή τους στην ταξική πάλη είναι συστατικό στοιχείο της δράσης τους γνωρίζοντας ότι το πέρασμα στο σοσιαλισμό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, ούτε καν η δημιουργία προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό. Η συμμετοχή των γυναικών στην αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική πάλη, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα των γυναικών, στα διάφορα κοινωνικά κινήματα, είναι σημαντική υπόθεση και για το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο. Η θετική λοιπόν και ελπιδοφόρα παράμετρος σχετικά με την ψήφο των γυναικών στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είναι η ανάδειξη των θετικών πολιτικά διεργασιών στη συνείδηση των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα που μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί για την ωρίμανση της ταξικής τους συνείδησης, που δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα ότι ο επίμονος προσανατολισμός της δράσης του Κόμματος στη δουλιά με τις εργάτριες, τις γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα, παρά τις σημαντικές δυσκολίες που έχει, παρά το μακρόχρονο διάστημα που χρειάζεται για να αποδώσει, έχει σημαντικά αποτελέσματα, γι' αυτό και πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει πιο επίμονα και απαιτητικά.

Παρατηρώντας επίσης το αποτέλεσμα στις εκλογικές περιφέρειες που το ποσοστό του ΚΚΕ αυξήθηκε πάνω από το μέσο όρο αύξησής του συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 1994, (2,38 ποσοστιαίες μονάδες, πίνακας 3) και τις εθνικές εκλογές του 1996, (3,06 ποσοστιαίες μονάδες, πίνακας 4) διαπιστώνουμε επίσης ότι είναι μεγαλύτερη η ποσοστιαία αύξηση στις ψήφους των γυναικών σχετικά με την αντίστοιχη των ανδρών.

Πίνακας 3.

Α: Περιοχές στις οποίες το ΚΚΕ έχει αύξηση της εκλογικής του δύναμης πάνω από το μέσο όρο (2,38 μονάδες), της αύξησης του γενικού ποσοστού του, συγκριτικά με τις ευρωεκλογές 1994.

Β: Αύξηση σε ποσοστιαίες μονάδες στα τμήματα γυναικών.

Γ: Αύξηση σε ποσοστιαίες μονάδες στα τμήματα ανδρών.

Πίνακας 4.

Α: Περιφέρειες που το Κόμμα έχει αύξηση της εκλογικής του δύναμης από το μέσο όρο (3,06 ποσοστιαίες μονάδες), της αύξησης του γενικού ποσοστού του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 1996.

Β: Αύξηση σε ποσοστιαίες μονάδες στα τμήματα γυναικών.

Γ: Αύξηση σε ποσοστιαίες μονάδες στα τμήματα ανδρών.

Να δυναμώσουμε τη δράση

Ολα τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις περιοχές που το ΚΚΕ είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, δηλαδή τα αστικά κέντρα, όπου είναι συγκεντρωμένη η εργατική τάξη, λαϊκές περιοχές που αναπτύχθηκαν αγώνες με δεδομένη τη σταθερή προσήλωσή του στη συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται την αντιλαϊκή πολιτική στα μέτωπα πάλης. "Το πιο θετικό και δυναμικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση του Κόμματος είναι μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα, και από ό,τι φαίνεται στις νέες ηλικίες. Με βάση τα παραπάνω αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία, η ΚΕ εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά σημαντική επιτυχία, παίρνοντας υπόψη και το δεδομένο ότι το ΚΚΕ, σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα, πρόβαλλε μια διαφορετική πολιτική πρόταση συνολικής αντίθεσης και ρήξης προς την κυρίαρχη πολιτική και τη λογική του μονόδρομου... Η συμπαράταξη που εμφανίστηκε στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν τυχαία και ευκαιριακή. Είναι απότοκος και συνέχεια της ενωτικής πολιτικής του Κόμματος, που αναπτύχθηκε στους αγώνες από το 1995 και μετά, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο κίνημα κατά της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, στους αγώνες για την Παιδεία, για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού, συνδικαλιστικού και αγροτικού κινήματος, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατά της κρατικής βίας και καταστολής". (Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, "Ρ" 16/6/99).

Η θετική επίδραση που ασκήθηκε στη συνείδηση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, κυρίως στα μέτωπα της Παιδείας, και του πολέμου, που σχετίζονται με το μέλλον των παιδιών τους, είχε το συγκεκριμένο εκλογικό αποκρυστάλλωμα στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Η Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως προς αυτό.

Σε άλλες περιοχές, όπως Β Αθήνας, Αττική, Πειραιάς, Βοιωτία κλπ., εκτός των προαναφερομένων, επέδρασε και η μεγάλη αύξηση της ανεργίας με το κλείσιμο εργοστασίων, που απασχολούσαν πολλές γυναίκες και το μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής.

Φαίνεται ότι κυοφορούνται θετικές διεργασίες στη συνείδηση των γυναικών. Στο χέρι μας είναι να συμβάλουμε ώστε να μετατραπούν σε συνειδητή πάλη, για τη συμμετοχή τους στο μεγάλο ποτάμι του λαϊκού μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ