Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Μια απόφαση "για την ειρήνη" ζητά ο "Απο"

ΝΗΣΙ ΙΜΡΑΛΙ - ΜΟΥΔΑΝΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΟΝΝΗ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε την τελική δήλωση της υπεράσπισής του χθες, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να λάβει υπόψη της την ειρήνη.

Ο Οτσαλάν είπε ότι η κουρδική εξέγερση είναι δικαιολογημένη, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της Τουρκίας να αναγνωρίσει κουρδικά πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι τώρα είναι ο καιρός για ειρήνη. Κάλεσε τους δικαστές να μην "αγνοήσουν" την επίκλησή του για ειρήνη.

"Η δυσπιστία, ο φόβος και το μίσος θα επιφέρουν πιο πολλές τραγικές συνέπειες... μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση".

Ο αδελφός του Οτσαλάν, Οσμάν, ο οποίος είναι μεταξύ των ηγετών του ΡΚΚ, είπε χθες ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τον πόλεμο αν η Τουρκία δε δεχτεί την προσφορά της ειρήνης.

"Πιστεύω ότι είμαι αθώος από την ιστορική, ηθική και πολιτική άποψη", είπε ο Οτσαλάν. "Από τώρα και στο εξής, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δημιουργήσω μια νέα διαδικασία ειρήνης και αδελφοσύνης".

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τους Κούρδους ως μειονότητα και είναι παράνομη η μετάδοση τηλεοπτικών-ραδιοφωνικών προγραμμάτων στα Κουρδικά. Η απαγόρευση της ομιλίας της δημόσια ήρθη μόλις το 1991.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται ως την Πέμπτη.

Οι Τούρκοι κατηγορούν τον Οτσαλάν για τους θανάτους 37.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ανατολία που διαρκεί 15 χρόνια (η πλειοψηφία των οποίων, πάντως, είναι Κούρδοι αντάρτες και πολίτες).

Ικανοποιώντας τις - μάλλον προσχηματικές - πιέσεις της Ευρώπης, η τουρκική ηγεσία ενέκρινε την αντικατάσταση του στρατοδίκη από πολιτικό δικαστή, μια απόφαση η οποία εφαρμόστηκε χθες.

Αν ο Οτσαλάν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου - που έχει ζητήσει ο εισαγγελέας - η απόφαση εκτέλεσης της ποινής θα μεταφερθεί στη Βουλή. Αν η Βουλή την εγκρίνει, θα πρέπει να την προσυπογράψει και ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ. Από τη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, "προειδοποίησε" την Τουρκία ότι η εκτέλεση του Οτσαλάν, θα ζημιώσει την Τουρκία και τις πιθανότητές ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία έχει προοπτικές εντός της Ευρώπης. Οι προσπάθειες μπορεί να εξασθενήσουν εξαιρετικά εάν η Τουρκία γυρίσει την πλάτη στο θέμα της ποινής του θανάτου", είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ