ΚΟΛΩΝΙΑ. -
"Θεωρούμε ότι η διαδικασία σταθεροποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων είναι μεταξύ των μειζόνων πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε". Αυτή ήταν η λιτή αναφορά του τελικού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά τη διάσκεψη κορυφής της "Ομάδας των οκτώ". Ωστόσο, αυτή ακριβώς η γενικόλογη "λιτή" αναφορά του ανακοινωθέντος για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας ήταν που πρόδιδε τις διαφωνίες και τα συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των μελών μιας "ομάδας" που, ουσιαστικά, έχει υποκαταστήσει -εάν δεν έχει υπερβεί- το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας...
Ο "πόλεμος" που προηγήθηκε προ της έκδοσης αυτής της ανακοίνωσης "προδόθηκε" από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις των ηγετών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γερμανίας...
"Η ειρήνη θα καταστεί δυνατή εάν μετά τη σιγή των όπλων προχωρήσουμε γρήγορα προς την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Το πιο σημαντικό είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μετά τη μάχη", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατέστησαν σαφές πως η Σερβία δε θα δεχτεί άλλου είδους βοήθεια παρά μόνον ανθρωπιστική, όσο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραμένει στην εξουσία.
"Μία ανθρωπιστική βοήθεια ναι, αλλά μία πραγματική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση και επανενσωμάτωση της Γιουγκοσλαβίας στην Ευρώπη προϋποθέτει τον εκδημοκρατισμό της χώρας, και αυτό δεν είναι δυνατόν με τον Μιλόσεβιτς. Ομως δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα επειδή εξέλεξαν λάθος πρόεδρο", τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε αντίθετος με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανοικοδόμηση των νοσοκομείων, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, που καταστράφηκαν κατά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, μπορούν να περιληφθούν στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφερόμενος στον Γιουγκοσλάβο ηγέτη είπε πως "εάν ο Μιλόσεβιτς παραμείνει στην εξουσία, αυτό θα είναι δείγμα ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος μιας δημοκρατικής Ευρώπης"... Πάντως, νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Κοσσυφοπεδίου και των Βαλκανίων, με το "επιχείρημα" πως η Ουάσινγκτον σήκωσε το... βάρος του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Μπορεί στο ανακοινωθέν να μην γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για μπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία όσο παραμένει στην εξουσία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, (παρά τις επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον), ωστόσο, υπογραμμίζεται πως "η Γιουγκοσλαβία πρέπει να εμφανιστεί αποφασισμένη να σεβαστεί όλες τις αρχές και τους σκοπούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια που συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Σρέντερ ανήγγειλε την πραγματοποίηση συνόδου των χωρών που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια, τον Ιούλη στο Σαράγεβο. Της συνόδου αυτής θα προεδρεύσει ο Φινλανδός πρόεδρος Μάρτι Αχτισαάρι (απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο).